Udlændinge valfarter ind på danske arbejdspladser

Selv om flere danskere går arbejdsløse, har næsten 17.000 flere udlændinge fået job i Danmark siden 2009 - især i det offentlige. FOA er bekymret for den danske velfærd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens ledigheden er steget støt under den økonomiske krise, er antallet af udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked også steget. Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets database jobindsats.dk.

Fra 2009 til 2013 er antallet af udlændinge, som er ansat i Danmark, steget med 16.550. Sidste år arbejdede 117.970 udlændinge i Danmark. Det er en stigning på 16 procent, som finder sted parallelt med, at arbejdsløsheden er steget fra 3,7 procent i januar 2009 til 6,6 procent i januar 2013.

To forhold kan være i spil, forklarer professor Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Det kan være et udtryk for, at man rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, som er billigere end den danske, men det kan også være, at man lukker nogle huller, hvor man ikke kan få dansk, kvalificeret arbejdskraft,« siger han til Ugebrevet A4.

Det er ikke mindst østeuropæere, der kommer til Danmark. Siden 2009 har lande som Rumænien, Polen, Litauen og Bulgarien været storleverandører af arbejdskraft.

Lektor og centerleder Søren Kaj Andersen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet vurderer, at udviklingen er positiv for Danmark.

»Hvis de arbejder på løn- og ansættelsesvilkår, som kendetegner det, som ellers er på det danske arbejdsmarked, og bosætter sig her, er det svært at betragte det som andet end et plus. Ikke mindst set i det perspektiv, at vi i de kommende år meget vel kan komme til at opleve flaskehalse igen, når der kommer gang i økonomien,« siger han.

Den branche, hvor antallet af udenlandske statsborgere er steget mest, er »rejsebureau, rengøring og anden operationel service«. I den branche er der kommet 5.475 flere udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked.

Udviklingen bekymrer formanden for FOA, Dennis Kristensen.

»Det er den sociale dumping, der spiller en rolle på rengøringsområdet. Man presser priserne ved at bruge underentreprenører, som leverer billigere, østeuropæisk arbejdskraft. Det er ikke, fordi man ikke kan få dansk arbejdskraft,« siger FOA-formanden.

BNB