Udlændinge svindler sig til danske CPR-numre

Et stort antal udlændinge, der arbejder i Danmark, angiver falske bopælsadresser for at sikre sig et dansk CPR-nummer.

Det koster typisk mellem 500 og 600 kroner om måneden at leje en proformaadresse i Danmark. - Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændinge, der arbejder i Danmark, bryder loven ved systematisk handel med proforma-adresser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Svindlen har til formål at skaffe folk et CPR-nummer, der er en forudsætning for, at man kan opretholde sin danske opholdstilladelse, og svindlen er udbredt blandt højtuddannede udlændinge, der bruger den såkaldte greencard-ordning.

Mange udlændinge med greencard ender i perioder som arbejdsløse eller i småjob, og de har derfor kun råd til at bo ulovligt – eksempelvis i boliger, der overskrider reglerne om maksimalt to beboere i hvert rum, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Når de anskaffer sig en lovlig adresse, som de proforma kan angive som bopæl hos myndighederne, foregår det helt åbenlyst.

Morgenavisen Jyllands-Posten har på Facebook-gruppen for foreningen Danish Green Card Association (DGCA) alene i sidste uge fundet over 20 eksempler på udlændinge, der efterlyser eller annoncerer med proforma-adresser.

Det koster typisk mellem 500 og 600 kroner om måneden at leje en sådan adresse, siger Mohammad Faisal, der er formand for DGCA.

Ifølge ham er brugen af proforma-adresser meget udbredt blandt nytilkomne:

»Det er afgjort over halvdelen af de nytilkomne,« siger han til avisen.

Det er imidlertid et brud på CPR-lovgivningen, hvis man registrerer sig på en anden adresse, end den man reelt bor på. Derudover kan der være tale om brud på andre paragraffer, for eksempel omhandlende dokumentfalsk.

Formanden for Folketingets Integrationsudvalg, Trine Bramsen (S), siger:

»Det er en politisag. Det nytter ikke noget, at man kommer til Danmark og forsøger at snyde«.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen (DF) har nu valgt at politianmelde personerne fra Facebook-gruppen.

»Det er helt vildt. Man kan sidde og se på, at folk åbenlyst snyder, så det driver ned ad væggene,« siger han.

Københavns Kommune vil nu gennemgå eksemplerne og »foretage politianmeldelse, såfremt det er relevant,« skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Vi tager skarpt afstand fra al form for handel og distribution af fiktive adresser og CPR-numre,« siger Michael Møller, der er opkrævningschef i Københavns Kommune.