Udlændinge i Danmark: Danske børn mangler respekt

Danske børn mangler respekt. Det mener en række udlændinge, som har boet i Danmark gennem flere år, og som er med i Søndagsavisens udlændingepanel.

Foto: Claus Bech

Danske børn siger 'hold kæft', 'idiot' og 'dumme mor', smækker benene op på bordet i skolen, leger med servicet på restauranterne og tages med på råd om alt fra aftensmad til sommerferie og føler sig ligestillede med deres forældre.

Mange danske børn har så høj status i familien, at omgangstonen mellem børn og forældre kan virke chokerende.

Det er erfaringerne fra Søndagsavisens udlændingepanel, der består af otte mennesker, som kommer fra andre lande, men alle har boet i Danmark i en årrække.

Den observation bakkes op af eksperter, som Søndagsavisen har talt med.

»Danske forældre er bange for at være en autoritet over for børnene. De har lært, at man ikke skal skælde ud, og det skal man heller ikke, men så kommer alle de lange ord i stedet: 'Jeg anerkender dig, jeg kan godt se det fra dit perspektiv, det er heller ikke let for dig ...' Man er en hel roman om at nå frem til pointen, hvor barnet bare skal have en klar anvisning. Forældre skyr konflikter så meget, at de kommer til at gå i den anden retning,« siger hun og tilføjer, at børn ikke skal have lov til at sige hold kæft .

Ifølge Lola Jensen er grænserne ikke en straf for børnene, men en hjælp til dem.

John Halse, psykolog, forfatter og tidligere formand for Børns Vilkår er enig i, at forældre skal sætte grænser, siger han til Søndagsavisen:

»Det er positivt, at vi møder vores børn med respekt, giver dem indflydelse og lytter til dem. Men vi skal være klar over, at det giver modspilsbørn, og det kræver, at forældrene kan sætte grænser for, hvad børnene skal have indflydelse på, og hvad der er til forhandling.«

Artiklen er oprindeligt publiceret på sondagsavisen.dk