Udlændinge elsker vores land - og hader skatten

Når udenlandske eksperter og specialister kommer hertil for at arbejde, synes de, at Danmark er fantastisk. Det samme gælder ikke indbyggerne og skattetrykket.

Den offentlige transport i Danmark fungerer upåklageligt. Desuden er her grønt og rent, og det er intet problem at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen. Det er måske ikke sådan, den almindelige dansker ser på sit hjemland, men den opfattelse har flertallet af højtuddannede udlændinge, når de rykker bredbåndsstikkene ud og drager hertil for at arbejde.

Det viser en rapport lavet af Oxford Research og The Copenhagen Post, som i går blev fremlagt i Ingeniørhuset ved Københavns havnefront. I rapporten har 401 udenlanske specialister svaret på, hvordan det er at bo og arbejde i Danmark, så de hjemlige virksomheder kan regne ud, hvad der skal til for at lokke mere »hjernekraft« til landet.

Mens nytilflytterne er imponerede over vores sprogkundskaber og som sagt synes, at arbejdspladserne er gode til at give plads til både business og baby, ser det straks mere sort ud, når de skal vurdere vores venlighed.

Godt nok løber den danske skatteprocent og priserne i butikkerne med henholdsvis første- og andenpladsen blandt de ting, som bliver bedømt mest negativt, men ifølge formanden for Ingeniørforeningen i Danmark, Lars Bytoft, er det især værd at lægge mærke til tredjepladsen. At kun 33 pct. mener, at den danske befolkning er åben og imødekommende.

»Vi har svært ved at lukke dem ind i vore hjerter, det lyder meget humanistisk, men glasset er ofte halvt tomt herhjemme. Der er altid blevet set på at begrænse indvandringen og ikke på at få dem ind, som vi har brug for.«

En af dem, Danmark eksempelvis har brug for, er 23-årige indiske Ishan Gupta, som blev lokket til Danmark af sin onkels ord: »Hvis du ikke har levet i København, har du ikke levet«. I dag arbejder han i en dansk biotekvirksomhed, og selv om han er yderst tilfreds med at bo og arbejde herhjemme, når hans ros dog ikke onklens højder. Ishan ramte nemlig også panden imod den klassiske danske distance, men det var især den høje skatteprocent, som fik Ishans kinder til at blusse på gårsdagens pressemøde.

»Det er fuldstændigt åndssvagt, at jeg skal betale 60 procent i skat, når jeg ikke har taget min uddannelse her i landet og aldrig bliver syg.«

Alligevel tror rektor på Danmarks Tekniske Universitet Lars Pallesen på, at gode arbejdsvilkår og indkøbet af topmoderne udstyr er vigtigere end skattelettelser, når de kloge hoveder kigger rundt i verden efter gode job.

»Om man så sænkede skattetrykket fra 60 til 50, så ville man som dansker synes, at skatten var sat ned, men hvis man kommer fra Amerika, så ville man stadig synes, at det "var eddermakme en høj skat".«