Udflyttede medarbejdere skal flyve til København 280 gange om året

Rådet for Socialt Udsatte skal ifølge regeringen flyttes til Bornholm. Det kan ifølge rådet selv betyde, at dets medarbejdere skal til at flyve til København op mod 280 gange om året.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

27 gange om måneden kan medarbejdere fra Rådet for Socialt Udsatte i fremtiden blive nødt til at sætte sig om bord på et fly for at passe deres arbejde.

Rådet for Socialt Udsatte er en af de mange statslige arbejdspladser, som regeringen vil flytte fra hovedstaden til andre dele af landet, og derfor skal rådets sekretariat flyttes til Rønne på Bornholm.

Men rådet vil stadig have langt de fleste af sine aktiviteter i ikke mindst København, og rådet vurderer derfor, at dets seks medarbejdere fremover vil blive nødt til foretage det, der svarer til over 280 flyrejser om året fra Bornholm. Det svarer til ekstra rejseudgifter på 283.500 kroner årligt i forhold til i dag. Vurderingen er baseret på rådets aktiviteter i 2015. Det fremgår af en aktindsigt foretaget af Berlingske.

Det store antal flyrejser lyder ifølge landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S) »umiddelbart meget voldsomt«.

»Det ville være fatalt, hvis det kommer til at sluge en så stor del af budgettet, at det går ud over det vigtige arbejde, rådet udfører,« siger han.

Lyder det som den bedste måde at bruge pengene?

»Nej, og vi har sagt til regeringen, at vi gerne bidrager til at finde en løsning på den statslige udflytning, som vi overordnet støtter. Det er ikke så nemt. Der er både praktik og økonomi i det her,« siger Magnus Heunicke.

På samme måde oplyser Børnerådet, at det forventer årlige merudgifter på rejser og møder på små 600.000 kroner, fordi rådet flytter fra hovedstaden til Billund.

Tallene bekræfter, at regeringens planlagte udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser de kommende tre år er fyldt med såvel små som endog meget store udgifter. Og at udflytningen kan komme til at koste meget mere end de 400 millioner kroner, der er afsat på finansloven i år.

Mens det ifølge Rådet for Socialt Udsatte kommer til at koste cirka 750.000 kr. at flytte til Bornholm, er udgifterne nogle helt andre for flere af de øvrig statslige arbejdspladser. Således skønner Socialstyrelsen ifølge en aktindsigt foretaget af Berlingske, at det vil koste 27,2 millioner kroner at samle styrelsen i Odense. På samme måde skønner Banedanmark, at prisen for udflytning af 270 arbejdpladser til Ringsted løber op i cirka 15 millioner kroner. I det beløb er køb eller leje af nye lokaler dog ikke medregnet.

Dyr affære med udstoppede dyr

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum sætter flytteprisen langt højere, når det skal fra Hørsholm til Gl. Estrup i Jylland. Således skal flyttekasser »fores med silkepapir« for at sikre genstande under flytning, ligesom de 1.000 udstoppede dyr og 3.000 gevirer kræver »særlig pakning ved flytning«. Dertil kommer, at museet vurderer, at det vil koste over 62 millioner kroner at udstille og deponere dets genstande i nye omgivelser på Gl. Estrup. I alt en flytteregning på godt 100 millioner kroner for Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

Ifølge direktøren for det nordsjællandske museum, Jette Baagøe, virker beslutningen om at flytte museet »ikke fagligt begrundet«.

»Vi har ét museum, der beskæftiger sig med jagt, øst for Storebælt. I Jylland er der en fem-seks stykker,« forklarer hun.

Som tidligere omtalt i Berlingske skønner NaturErhvervstyrelsen, at det kan komme til at koste op til 184 millioner kroner at flytte 392 medarbejdere til Sønderjylland. Dertil kommer årlige ekstraudgifter på grund af flytningen på cirka 30 millioner kroner.

Minister står fast – 3.900 job bliver flyttet

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke kommentere de mange institutioners skøn og beregninger. Han forklarer, at regeringen i morgen modtager de enkelte minsteriers beregninger, og dem vil han, som han siger, »se først for at få et konsolideret bud«. Men, understreger han, »det overordnede tal med udflytning af 3.900 statlige arbejdspladser står helt og fuldt ved magt«.

»Der er blevet fokuseret meget på potentielle udgifter. Ikke hvad der vil være af afledte indtægter ved at opsige lejemål. Mig bekendt er lejemålet i f.eks. Ribe et noget andet end i København K. Det kan også være, at der er bygninger ejet af staten, der ikke længere vil være i brug, og så skal de lejes ud eller sælges. Det er klart. Men hele det økonomiske puslespil kender vi ikke endnu,« fortæller han.

Det er uklart, om ministeren i den forbindelse har Statens Værksteder for Kunst (SVFK) i tankerne. Det kan komme til at koste omkring 90 millioner kroner at flytte SVFKs otte medarbejdere fra København til Helsingør. Til gengæld kan staten formentlig tjene godt på at udleje eller måske sælge SVFKs nuværende 4.000 kvadratmeter på Gammel Dok på Christianshavn.

Kan man komme i en situation, at noget kan blive så dyrt, eller at det bliver så uhensigtsmæssigt at flytte, at det helt bliver droppet?

»Denne regering er præget af ikke at være fuldstændig politisk tonedøv, og jeg har flere gange sagt, at man skal ikke kaste gode penge efter dårlige,« siger Troels Lund Poulsen:

»Men deraf kan man ikke udlede andet, end at 3.900 statslige arbejdspladser bliver flyttet. Det kommer vi ikke til at give os på.«