Udenrigsministeriet har længe hjulpet irakiske medarbejdere

Mens forsvarsministeriet har været et halvt år om at finde løsning for irakiske tolke, har Udenrigsministeriet længe hjulpet lokale irakere i dansk tjeneste.

Det har taget forsvarsminister Søren Gade (V) et lille halvt år at finde en løsning for de irakiske tolke. Det står i skarp kontrast til handlekraften i Udenrigsministeriet, som for længst har fundet løsninger for irakiske ansatte, der følte sig truet på grund af arbejdet på den danske ambassade i Bagdad og den danske styringsenhed i Basra.

Ministeriet har blandt andet hjulpet en lokal ansat og familien med at få ophold- og arbejdstilladelse i et andet land. Det viser dokumenter, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Den socialdemokratiske udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, undrer sig over, at forsvarsminister Søren Gade (V) har været så tøvende med at finde en løsning for de irakiske tolke, når Udenrigsministeriet formåede at løse tilsvarende problemer.

- Det tyder på, at forsvarsministeren har været vrangvillig til at løse dette problem, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Ifølge dokumentet har Udenrigsministeriet haft 30 irakere ansat. Fem af dem har følt sig truet i en sådan grad, at de danske myndigheder på stedet og Udenrigsministeriet har måttet hjælpe og beskytte dem.

/ritzau/