Udenrigsministeriet frygter TV-dokumentar

Udenrigsministeriet følger udenlandske reaktioner på dansk-palæstinensers film, der portrætterer Danmark som racistisk på den arabiske tv-station Al-Jazeera.

Den arabiske verdens mest populære tv-station, Al-Jazeera, vil torsdag aften vise sine seere, hvor galt det - ifølge stationen - står til i Danmark med racisme Udenrigsministeriet følger nøje, om der kommer vrede reaktioner mod Danmark i Mellemøsten efter programmet, der vises i den bedste sendetid.

- Vi er meget opmærksomme og vil følge reaktionerne meget intenst både fra København og fra ambassaderne, siger Udenrigsministeriets ambassadør for public diplomacy, Klaus A. Holm, til dr.dk

Udenrigsministeriet vil hurtigt orientere danskere, som står på danskerlister på de enkelte ambassader.

- Så kan de danskere tage deres forholdsregler, siger han.

Under Muhammedkrisen i 2006 forklarede professor Jakob Skovgaard-Petersen, fra Center for den nye Islamiske Offentlighed ved Københavns Universitet, ofte på Al-Jazeera og andre arabiske tv-kanaler danske regler om ytringsfrihed og blasfemi. Han er bekymret efter at have set en appetitvækker til dokumentarfilmen.

- Den ser meget brutal ud, og jeg frygter, at den vil tegne et ensidigt billede af Danmark i Mellemøsten, siger han til den arabisksprogede danske netavis akhbar.dk.

Instruktøren Awad Joumaa vil med filmen vække debat om Danmark i den arabiske verden.

- De arabiske seere har et alt for positivt billede af Danmark. Jeg vil fortælle dem, at der er en udbredt racisme i Danmark og at meget af lovgivningen er diskriminerende, siger han.

/ritzau/