Udenrigsministeriet: Alle danskere bør gå 14 dage i karantæne, hvis de har opholdt sig i Sverige

Også i pinsen kan der forventes lange køer ved den danske grænse over Øresundbroen, idet mange danskere ventes at ville rejse til Sverige. Alle ikke-nødvendige rejser til udlandet frarådes dog stadig, og Sverige er også udlandet, lyder det fra Udenrigsministeriet.

 
Regeringen er under pres for at åbne grænserne. Video: Folketinget, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Ifølge Københavns Politi kan billeder af en lang bilkø over Øresundsbroen gentage sig i den kommende uge, hvor der er tre helligdage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

»Ingen lande er lige nu undtaget Udenrigsministeriets anbefalinger. Heller ikke Sverige.«

Det siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice under Udenrigsministeriet, til det svenske medie Sydsvenskan, som han har givet et interview til.

Ifølge TV 2 Nyheder, der citerer det svenske medie, forventer Udenrigsministeriet derfor, at alle danskere, som har opholdt sig i Sverige, overholder 14 dages hjemmekarantæne.

Der er dog ikke tale om et decideret udrejseforbud fra Danmark, og derfor er det muligt for danskere at rejse til Sverige, idet de svenske myndigheder under coronakrisen ikke har lukket for indrejse for borgere i EU-lande.

ledende politidirektør i Københavns Politi, Jens Jespersen

»Det kunne handle om, hvornår på dagen det er smart at rejse hjem, om der kan findes andre transportformer - og at man meget gerne må have sine papirer klar, når man ankommer til den midlertidige grænsekontrol.«


Alle ikke-nødvendige rejser til udlandet frarådes altså stadig af de danske myndigheder, og med udlandet menes også Sverige. Dette har været gældende siden 21. marts, og er det indtil i hvert fald 31. maj, hvor til de nuværende regler gælder.

Bliv hjemme i Danmark

Søndag var der kilometerlang kø på Øresundsbroen frem til den danske grænse – med mange danskere i køen, som i forbindelse med Kristi himmelfartsferien skulle hjem fra ferie på Bornholm eller i Sverige, vurderede Københavns Politi søndag over for TV 2 Nyheder.

Men bliv hjemme i Danmark, indtil der muligvis kommer en ændring af rejsevejledningerne, lyder opfordringen ifølge Sydsvenskan fra Erik Brøgger Rasmussen.

Har man opført sig sundhedsmæssigt forsvarligt i Sverige, gælder de 14 dages hjemmekarantæne ikke ved gennemrejse fra for eksempel Bornholm til Danmark.

Ifølge ledende politidirektør i Københavns Politi Jens Jespersen kan billeder af en lang bilkø over Øresundsbroen gentage sig i den kommende uge, hvor der er tre helligdage – to i pinsen samt grundlovsdag henholdsvis 31. maj, 1. juni og 5. juni.

I et skriftligt svar oplyser Jens Jespersen til TV 2, at dansk politi er i dialog med øresundsforbindelsen med henblik på at kunne komme med gode råd til danskerne i forbindelse med pinsen.

»Det kunne handle om, hvornår på dagen det er smart at rejse hjem, om der kan findes andre transportformer – og om at man meget gerne må have sine papirer klar, når man ankommer til den midlertidige grænsekontrol,« oplyser Jens Jespersen.

Hvorfor informationen ikke i højere grad handler om, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes, og om danskere, der har opholdt sig i Sverige, ved grænsen får anbefalinger om 14 dages hjemmekarantæne oplyst, henviser politidirektøren til Udenrigsministeriet.

Mere information op til pinsen

Til Berlingske siger Erik Brøgger Rasmussen, at man er klar over, der har været noget forvirring i forhold til netop Sverige.

»Derfor er vi gang med at udforme noget informationsmateriale op til pinsen. Det bliver over politiets informationskanaler, og derudover kommer der jo en ny udmelding fra regeringen 31. maj.«

Ifølge Erik Brøgger er alle, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark fritaget fra hjemmekarantæne.

»Der er arbejdsgivere, der har forventninger til deres medarbejdere om, at de passer deres arbejde,« siger han.

Man kan stadig bære smitte med sig til Danmark, selv om man er pendler?

»Ja, men det er stadig sådan at de, der arbejder i Danmark, men bor i Sverige ikke skal i hjemmekarantæne, men er fritaget. Derimod gælder der noget andet for deciderede turistrejser til Sverige, som vi på det kraftigste fraråder. Det er en individuel vurdering, hvor nødvendig man selv mener, det er med en sviptur til Sverige over en weekend.

Jeg synes ikke, det er så svært at skelne mellem, hvad der er nødvendige, og hvad der er ikke nødvendige rejser. Der er intet nyt i vores rejseanbefalinger til udlandet. Det er nøjagtig de samme anbefalinger, som der har været siden marts. Nogle har måske glemt dem, eller også har de ikke vidst, at vores anbefalinger også gælder for Sverige, når det handler om ikke-nødvendige rejser til udlandet,« siger Erik Brøgger Rasmussen.