Udenrigsministeriet advarer unge festaber

Myndighederne er så trætte af danske unges hærgen i Prag i vinterferien sidste år, at de nu indkalder til en konference om »god stil på unges rejser i vinterferien 2014«.

Gymnasieelever fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup vender hjem i februar 2013 efter en kaotisk tur til Prag. Eleverne blev smidt ud af deres hotel af det tjekkiske politi og måtte efterfølgende vente i næsten ti timer, før busser hentede dem og kørte dem hjem til Danmark. Udenrigsministeriet og Danmarks Rejsebureauforening i den kommende uge på Ørestaden Gymnasium en konference om »god stil på unges rejser i vinterferien 2014«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Om få uger invaderer en tusindtallig hær af feststemte og tørstige danske gymnasieelever Prag i forbindelse med deres vinterferie, men den tjekkiske hovedstad tager imod dem med blandede følelser.

Sidste år fandt så mange som 10.000 unge danskere i uge syv og otte vej til Prag – mange af dem på såkaldte drukture – og i den historiske by gjorde de sig mere end uheldigt bemærket og skabte såvel ballade som overskrifter.

Omkring 30 danske unge måtte i vinterferien en tur på lokale hospitaler for at blive behandlet for alt fra alkoholforgiftning til knivstik. Seks unge blev desuden anholdt for vold – bl.a. knivstikkeri – mod andre danske unge eller ordensmagten.

Det vil Danmark og ikke mindst tjekkerne meget nødig have gentaget i år. Derfor holder bl.a. Udenrigsministeriet og Danmarks Rejsebureauforening i den kommende uge på Ørestaden Gymnasium en konference om »god stil på unges rejser i vinterferien 2014«.

Håbet er, at budskaberne fra konferencen gennem bl.a. medierne vil finde vej til landets unge, inden de snart tager til Prag, typisk på busture.

Danmarks ambassadør i Tjekkiet, Christian Hoppe, vil på konferencen fortælle om, hvordan der i Prag blev set på de unges opførsel.

Stor lokal opmærksomhed

»Det var slemt. Døgnet rundt blev de her unge mennesker rodet ud i ulykker. Nogle nåede ikke andet end at dratte om på gaden og måtte køres til udpumpning. Andre blev voldelige og ville slås, stikke med knive og smadre vinduer. Der var omfattende hærværk på hotellerne. Der var stor lokal opmærksomhed. De tjekkiske medier var på nakken af mig døgnet rundt. Jeg blev et kendt navn i Prag. Men på en kedelig baggrund,« siger ambassadøren.

Han understreger, at unge danskere akkurat som alle andre danskere – om de vil det eller ej – repræsenterer Danmark, når de er i udlandet.»Der kommer 100.000 danskere hertil om året, og de er meget velkomne. De vil meget gerne have turister hertil, men de spørger selvfølgelig til, hvordan de danske unge mon vil opføre sig denne gang,« siger Christian Hoppe:»Vi kan kun opfordre til, at enhver dansker påtager sig et individuelt ansvar for sin opførsel. Hver enkel person bliver af opholdslandet opfattet som en repræsentant for Danmark. Render man rundt og smadrer vinduer, så tænker man lokalt, at sådan er danskere. Det tærer på vores image.«

Påvirker image

Chef for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Ole Egberg Mikkelsen, oplyser, at han i sine »næsten 30 år i tjenesten aldrig har oplevet noget lignende« som de unge i Prag sidste år. Han tilføjer, at konferencen ikke alene handler om, at »interessenterne sætter sig ned og sammen finder ud af, hvad vi skal gøre«. For ministeriet handler det også om public diplomacy, altså hvordan Danmark bliver opfattet i udlandet.

Direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, forklarer, at begivenhederne også påvirker hans medlemmers image, selv om ingen af dem arrangerede de berygtede ture.

»Uanset om vi vil det eller ej,« siger han:

»Når man arrangerer ture, skal man have guider med, der kan håndtere situationen, hvis der opstår uheldige situationer, og man skal have en kriseplan,« siger han.