Udenlandske forskere politianmeldes for at dele deres viden

Universiteter raser over udlændingemyndigheder, der straffer udenlandske ansatte for at formidle deres viden.

Læs mere
Fold sammen

København. De danske universiteter bruger årligt millioner af kroner på at få de bedste forskere i verden til Danmark.

Men nu er flere udenlandske forskere blevet anmeldt til politiet, blandt andet fordi de har holdt foredrag uden for universiteterne.

Det skriver Politiken.

Amerikanske Brooke Harrington er en af dem, der står til bøder, fordi hun har holdt oplæg for Skat og Folketingets Skatteudvalg om sin forskning.

I reglerne for ansatte på et universitet står der, at man som professor har pligt til at dele sin viden med offentligheden, og derfor forstår hun ikke anmeldelsen.

- Det kom som en stor overraskelse, fordi en del af mit job som professor i Danmark i relation til dansk lov er at dele min viden med offentligheden. Men nu kommer myndighederne og siger, at jeg ikke må tale uden for murene af CBS, siger Brooke Harrington til DR.

Hun står til bødestraf og risikerer at blive deporteret fra Danmark, hvor hun har boet i otte år.

Det skyldes, at hun ikke har ansøgt Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) om særskilt lov til at holde oplæg uden for sin arbejdsplads, Copenhagen Business School (CBS).

Ifølge Danske Universiteter har man aktuelt 14 sager, hvor udenlandske forskere har overtrådt deres arbejdstilladelser.

Universiteterne frygter, at det absurde bureaukrati jager de bedste hjerner ud af Danmark.

- Reglerne er tåbelige og skal laves om. Det kan ikke være rigtigt, at udenlandske forskere straffes for at rådgive Folketinget eller holde foredrag på et andet universitet, siger Per Holten-Andersen, rektor på Copenhagen Business School, til Politiken.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) medgiver, at det kan virke besynderligt, men siger samtidig, at Siri har overholdt reglerne.

- Det skal også i fremtiden være sådan, at udlændinge skal have gyldig arbejdstilladelse til det, de laver. Men jeg tror også, tiden er kommet til at få kigget på, om reglerne er tidssvarende. Det vil jeg søge Folketingets opbakning til, siger hun til Politiken.

/ritzau/