Udenlandsk presse afvist til barnedåb

Mens de fleste udenlandske journalister blev inviteret med til prins Christians barnedåb, var stilen en anden, da hans lillesøster, prinsesse Isabella, i søndags blev holdt over dåben.

The Canberra Times og netudgaven af Herald Sun var kun to af de medier fra kronprinsessens fødeland, der berettede om barnedåben i Kongehuset. Adskillige udenlandske medier måtte dog se sig forvist fra første række ved begivenheden i Fredensborg. Fold sammen
Læs mere

Søndagens glade begivenhed, dåben af den lille prinsesse Isabella, blev ikke kun skarpt overvåget af den danske presse. Udlandet var næsten lige så flittigt repræsenteret med 34 forskellige medier fra lande som Australien, USA, Tyskland og England. Selv et tv-hold fra Kina var rejst hele den lange vej fra øst mod vest for at forevige den kongelige dåb. Men selvom der var rigeligt med nysgerrige journalister og blitzende fotografer, så var der alligevel langt mindre end til prins Christians dåb den 21. januar sidste år, der blev inviteret med ind i kirken og på slotspladsen, oplyser International Press Center, der stod for akkreditering af den udenlandske presse.

»Der var meldt ud fra hoffets side, at det var en mindre begivenhed denne gang, og derfor måtte vi sige nej til samtlige udenlandske medier på nær et,« fortæller Anders Kryger fra IPC.

Det heldige australske medie, der fik lov til at sidde med inde i kirken og følge begivenheden på tæt hold, var News Ltd. of Australia, som leverer stof til en række australske aviser og magasiner. Det var i det såkaldte pool-udvalg under Udenrigsministeriet, at repræsentanter fra den danske og udenlandske presse sammen havde vedtaget, at dåben var en næsten udelukkende dansk begivenhed, og derfor måtte størstedelen af journalisterne fra udlandet pænt stå sammen med publikum og vente på den royale familie.

»Ved prins Christians dåb var der større sympati for de udenlanske pressefolk, hvor så godt som alle blev tilgodeset. Vi afviste 32 medier, og det er altså mange, så man kan roligt sige, at der var nogle, som blev skuffede,« siger Anders Kryger.

Det betød dog ikke, at interessen blev mindre, og på gårsdagens udgave af australske Canberra Times stjal prinsesse Isabella det meste af forsiden liggende på skødet af sin mor. Flere australske medier kunne dog også rapportere, at langt fra alle danskere mener, at navnet Isabella er royalt nok til den danske prinsesse.

»Medlemmer af menigheden gispede, da det overraskende navn blev afsløret, og offentligheden var forbløffede,« skriver blandt andet den australske nyhedsside news.com.au. En af Australiens største aviser, Herald Sun, hæftede sig især ved, at kronprins Frederik allerede inden drengekoret sang sit første omkvæd begyndte at knibe en tåre, ligesom også kronprinsesse Mary måtte kæmpe for at holde tårerne tilbage og tage et lommetørklæde i brug.

»Kronprins Frederik, som begyndte at græde før første omkvæd af den første sang, sagde at ceremonien var smuk, og at han specielt nød korets indsats,« skriver Herald Sun, som også udførligt beskrev prinsesse Isabella og prins Christians opførsel i kirken.

»Den lille prinsesse kom ind i kirken smilende og grinende, men begyndte snart at græde og ville ikke falde til ro. Prins Christian sad på sin fars skød under det meste af ceremonien. Han sad lidt tid i en lille stol lavet specielt til ham, men trak i sin fars bukseben for at komme og blive holdt om.«