Udenlandsk fjerkrækød smitter med ny MRSA-bakterie

Supermarkeder bør overvåges for resistente MRSA-bakterier, lyder det fra Statens Serum Institut.

En ny variant af MRSA har smittet direkte fra fødevarer til mennesker. Det viser en ny analyse, som Statens Serum Institut har foretaget. Hvis man får MRSA-infektion, skal man bruge speciel antibiotika, da almindelige penicillin ikke er nok. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

En ny variant af MRSA har smittet direkte fra fødevarer til mennesker. Det sandsynliggør forskere for første gang i Danmark. Det skriver Politiken.

Undersøgelsen er foretaget på 10 personer, der er smittet med en variant af husdyr-MRSA i de større, danske byer fra 2009 til 2015. I syv af tilfældene er det mest sandsynligt, at de er blevet smittet ved kontakt med kød fra udenlandsk fjerkræ.

Det viser en analyse fra Statens Serum Institut, hvor de smittede er undersøgt gennem en kortlægning af bakteriernes arvemasse.

Der ikke tale om den meget omtalte svine-MRSA. Det er derimod en anden husdur-MRSA, der ikke er fundet i dansk landbrug, fremgår det i analysen.

Ifølge Jesper Larsen, der er dyrlæge ved Statens Serum Institut, matcher bakterierne i det udenlandske kød den type husdyr-MRSA, som blev fundet hos syv af de undersøgte personer.

- Vores resultater tyder på, at fjerkrækød kan spille en rolle i smitten til mennesker. Formentlig handler det om håndteringen af det rå fjerkrækød og ikke det at spise fjerkrækød, siger Jesper Larsen i en pressemeddelelse.

Den nye type husdyr-MRSA er blevet identificeret i udenlandsk fjerkræ i danske supermarkeder. Ingen af de smittede arbejder med levende dyr eller har gjort det.

Robert Leo Skov, som har ledet undersøgelsen, opfordrer til at øge overvågningen omkring bakterien.

- Vores analyse peger på, at det ville give mening at tage stikprøver fra fødevarer løbende for at identificere, om der kommer nye typer resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker, siger han.

Hvis man får MRSA-infektion, skal man bruge speciel antibiotika, da almindelig penicillin ikke er nok.

/ritzau/