Udenlandsk arbejdskraft guld værd

Flere udlændinge betaler mere i skat, men trækker ikke tilsvarende mere på de offentlige budgetter, viser ny undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet. Mange danske virksomheder forventer at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet rammer lige ned i en kontroversiel diskussion om de stadig flere udlændinge, der strømmer til Danmark, samtidig med at over 160.000 danskere er ledige og hæver kontanthjælp eller dagpenge. Hvad enten man kan lide det eller ej, skærer ministeriets undersøgelse fra 2012 det ud i pap: Indvandring af udenlandsk arbejdskraft er en god forretning for Danmark.

Udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, vil nemlig hjælpe de kommende generationer med at klare forsørgerbyrden med flere og flere ældre danskere.

»Faktisk forventes en ekstra arbejdsindvandring på 10.000 personer årligt i vidt omfang, men ikke fuldt ud, at kunne udligne stigningen i forsørgerbyrden frem mod 2040,« hedder det i undersøgelsen.

Arbejdsindvandringen har »meget betydelige, positive konsekvenser« for både arbejdsudbuddet og for de offentlige finanser. 5.000 eller 10.000 nye arbejdsindvandrere årligt vil forbedre de offentlige finanser med, hvad der svarer til mellem 1,7 og 3,3 pct. af bruttonationalproduktet. Flere arbejdsindvandrere vil således betyde en stigning i bruttonationalproduktet på mellem 68 og 135 mia. kr.

En ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste forleden, at der ikke er noget, der tyder på, at tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft til Danmark tørrer ind. Alene i 2012 kom 10.000 nye østarbejdere til landet, som med nu 56.000 er den største enkeltgruppe blandt arbejdsindvandrerne.

Der er heller ingen tegn på, at danske virksomheder stopper med at ansætte udlændinge. En ny opgørelse fra Lederne viser, at hver tiende virksomhed forventer at ansætte udenlandsk arbejdkraft. Virksomhederne efterspørger udlændinge, dels fordi udlændingene har kvalifikationer, som arbejdsgiverne ikke kan finde i Danmark, dels fordi de arbejder til mere konkurrencedygtige lønninger.

»Der skal ikke herske tvivl om, at dansk økonomi har haft betydelig gavn af den større åbenhed på arbejdsmarkederne,« siger DAs direktør Jørn Neergaard Larsen.

3F er mere skeptisk: »I teorien er det rigtigt, at en større arbejdsstyrke giver mere vækst. Men problemet er, at vi netop nu har masser af ledige til de ufaglærte job, som udlændingene har,« siger fagforeningens cheføkonom Anita Vium.