Uden forfængelighed formidler hun filterløst menneskelige følelser

Trine Dyrholm har netop fået Sølvbjørnen i Berlin. Berlingskes teatermedarbejder Jakob Steen Olsen beskriver hende som et exceptionelt talent.

Trine Dyrholm er den mest vindende danske skuespillerinde og med sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs »Kollektivet« er hun den eneste kvindelige dansker, der har opnået denne ærefulde pris Sølvbjørnen ved Berlinalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trine Dyrholm vandt Sølvbjørnen i Berlin, men det er sandelig ikke den første pris, som skuespillerinden har fået. Man kan roligt sige, at hun er overøst af nationale filmpriser med fem Bodilpriser og otte Robertpriser. Hun er simpelthen den mest vindende danske skuespillerinde og med sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs »Kollektivet« er hun den eneste kvindelige dansker, der har opnået denne ære. Hun har ikke blot fået priser, men også mange roser.

Berlingskes teateranmelder kaldte hende simpelthen »eminent dygtig« i sin omtale af tv-serien »Arvingerne«, og hun var den eneste grund til at se serien, siger Jakob Steen Olsen.

Trine Dyrholm er født i 1972 i Odense og begyndte allerede som 8 årig at optræde på Odense Teater og Den Fynske Landsby. Som 14-årig blev hun et nationalt samtaleemne, da hun deltog i Grand Prix med hittet »Danse i måneskin«, der blev en landeplage og er havnet i Kulturkanonen med 11 andre danske evergreens.

Det var imidlertid først som 17 årig i 1990 at hun fik filmdebut. Det var i filmen »Springflod« og det blev indledningen til en række roller i dansk film og tv. Hun spillede med i Morten Lorentzens »Casanova« (1990), tv-udgaven af »Horsekræmmeren«, der fik navnet »Cecilia« (1991) og bl.a. Thomas Vinterbergs »De største helte« (1996). Det var med hendes rolle i Vinterbergs »Festen« fra 1998, at hun blev en af de store i dansk film.

Selv om hun allerede var i gang med en filmkarriere, så lod hun sig udddanne på Statens Teaterskole og medvirkede også i en lang række teaterstykker som »En Skærsommernatsdrøm« på Grønnegårds Teater (1995), og bl.a. i rollen som Julie i »Romeo og Julie« på Østre Gasværk i 1999.

Der blev også tid til lettere teateroptræden som i Anders og Peter Lund Madsens show »Mr. Nice Guy« på Bellevue Teater. Men det alvorlige og krævende roller blev det også til som i Det kongelige Teaters opførelse af Hotel Strindberg i 2005.

Berlingske teatermedarbejder Jakob Steen Olsen siger om Trine Dyrholm:

»Hun er vor dygtigste filmskuespillerinde. Hun mangler enhver form for forfængelighed, så hun filterløs kan formidle menneskelige følelser, så de forplanter sig til publikum, så man siger: »Sådan er det at føle på den måde.«

Jakob Steen Olsen beskriver hende som et exceptionelt talent, der i monologer som »4:48 PSYKOSE« på bla. Det kgl. Teater har vist, at hun kan tryllebinde publikum blot ved at stå på scenen og fremsige en tekst. Jakob Steen Olsen tilføjer, at hun nu er så efterspurgt på film, at hun optræder for lidt på teater, og man kunne ønske sig, at hun også sideløbende ville spille mere teater.

Priser:

1991 – Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle i filmen Springflod
2004 – Lauritzen-prisen på kr. 100.000.
2005 – Bodilprisen for bedste kvindelige birolle i filmen Forbrydelser
2005 – Robert for årets kvindelige birolle i filmen Forbrydelser
2006 – Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle i filmen Fluerne på væggen
2007 – Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle i filmen En Soap
2007 – Robert for årets kvindelige hovedrolle i filmen En Soap
2011 – Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle i filmen Hævnen
2011 – Robert for årets kvindelige hovedrolle i filmen Hævnen
2013 – Robert for årets kvindelige birolle i filmen En kongelig affære
2013 – Robert for årets kvindelige hovedrolle Den skaldede frisør
2015 – Robert for årets kvindelige hovedrolle – tv-serie for Arvingerne
2016 – Robert for årets kvindelige hovedrolle – tv-serie for Arvingerne II
2016 Robert for årets kvindelige birolle for Lang historie kort