Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Pernille Skipper (EL) tilhører ikke eliten.
Faktisk er hun så langt fra at være elitær, som det er muligt at komme.
I hvert fald ifølge den placering, hun har givet sig selv i Politikens såkaldte »elitometer«.
Avisen kører i løbet af sommeren en artikelserie om eliten, og i den forbindelse er seriens interviewpersoner blevet bedt om at placere sig selv i et barometer i forhold til, hvad de ser som eliten.
Skalaen går fra 0 til 10, og Pernille Skipper har valgt at sætte pilen i sit personlige elite-barometer ved 1 med følgende forklaring:
»Det tror jeg, man ret objektivt kan sige, at jeg er rimelig langt fra. Det er jo ikke, fordi jeg ikke gerne vil have indflydelse, men min bankkonto tilsiger det ikke, mit partis position tilsiger det ikke, og mit netværk tilsiger det ikke.«
Placeringen er imidlertid faldet flere meningsdannere, debattører og politikere for brystet, som alle beskylder den politiske ordfører for manglende selvindsigt.
Heriblandt Berlingskes debatredaktør, Anne Sophia Hermansen, som i et Facebook-opslag skriver:
Også jurist, SF'er og blogger på Berlingske Leif Donbæk finder Pernille Skippers barometer morsomt:
Det er især Pernille Skippers uddannelsesniveau, politiske position, løn samt boligforhold, der får flere personer på de sociale medier til at konkludere, at hun ikke kan frasige sig at være en del af eliten i Danmark.
Her journalist, klummeskribent og blogger for bl.a. Berlingske, Mikkel Andersson:
Flere påpeger også perspektivet i, at elite tilsyneladende er blevet et negativt ladet fy-ord, som selv højtstående politikere ikke vil associeres med.
Blandt andet folketingsmedlem for Venstre, Jakob Engel-Schmidt (V):
Vurderingen af, at det er problematisk, når selv eliten ikke vil være elitær, deler chefredaktør for netavisen Piopio, Jens Jonatan Steen:
I Ekstra Bladets leder under overskriften »Kammerat Pernille« kalder man Skippers egen placering på elitebarometret for »privilegieblindhed«.
»Med sin benægtelse legemliggør hun den afvisning, der i et stykke tid har huseret i det, man kan kalde Politiken-segmentet over, at der skulle findes en kulturel og politisk elite i Danmark. Sikke noget vrøvl, har det lydt. Og lad os modgå det med en serie, har man derpå tilføjet. Men blindheden er netop problemet,« skriver Ekstra Bladet.
Siden Politiken bragte historien, og kritikken begyndte at rulle, har Pernille Skipper sat sig til tasterne og skrevet et opslag på sin Facebook-profil.
Her kritiserer hun Politiken for ikke at have bragt hendes definition på eliten sammen med barometret og erkender, at når det kommer til faktorer som eksempelvis indflydelse og uddannelsesniveau, »så er det klart, at jeg skal noget højere op på barometret«.
Ræsonnementet bag hendes placering i elitebarometret er imidlertid, at »vi rent faktisk har en meget konkret magtelite i Danmark, som jeg, andre politikere og diverse meningsdannere ikke er en del af,« som Pernille Skipper skriver:
»For eliten findes. Også i Danmark. Og den består af nogle få hundrede, helt konkrete mennesker, der kan få en indflydelse, som ingen andre har, og som de ikke er demokratisk valgte til – men som de har, fordi de har penge«.
Læs hele Pernille Skippers forklaring her: