Uddannelse over nettet boomer

Stadig flere danskere vælger at tage en uddannelse over nettet.

Maria Kellerup er er 26 år og mor til tre, og i gang med at uddanne sig til ergoterapeut gennem et e-læringsforløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undervisning på nettet, også kaldet fjernundervisning, er ved at blive et stort hit herhjemme. Muligheden for at tilpasse uddannelsen til en travl hverdag med børn og arbejde, får stadig flere danskere til at tage deres studie som et fjernstudie.

På landets erhvervsakademier har man igennem en årrække oplevet en støt og markant stigning.

- Vi har i år 1800 studerende og har de sidste mange år oplevet en stabil stigning på 15-20 procent årligt, forklarer Erik Nørgård, rektor for Netau, som er en sammenslutning af otte af landets Erhvervsakademier, heriblandt Niels Brock.

Læs også: I fremtiden er din lærer i cyberspace

Netau tilbyder en række diplom- og merkonomuddannelser, og selvom man i starten havde svært ved at holde folk motiveret foran skærmen, er der nu lige så mange, som gennemfører fjernstudierne, som på de ordinære studier.

- Traditionelt set var frafaldet på fjernstudierne helt oppe på 50 procent. Men i dag har vi på Netau en gennemførelsesprocent på 80. Det er altså blot hver femte, som springer fra under vejs, hvilket er det samme som på de traditionelle uddannelser med krav om fremmøde, siger Erik Nørgård.

På flere af landets professionshøjskoler, hvor man kan uddanne sig til blandt andet lærer, pædagog, sygeplejerske og ergoterapeut, er man i tiltagende grad begyndt at tilbyde fjernundervisningen som en del af undervisningen, og her opleves også en markant fremgang.

Flere netsygeplejersker

På University College Sjælland har man på få år oplevet en fordobling i antallet af studerende på de såkaldte e-læringslinjer, som kombinerer traditionel undervisning og fjernundervisning. Det har gjort, at man nu tilbyder alle fag som e-læringsfag, forklarer kommunikationschef på University College Sjælland, Michael Jungfalk.

- Fra foråret 2011 vil vi tilbyde alle vores uddannelser som E-learning. Her skal man møde på uddannelsesstedet mellem to og fem gange om måneden, mens den resterende undervisning er netbaseret, forklarer Michael Jungfalk.

Også på universiteterne

E-læringsstudierne er så populære, at flere af dem er helt fyldt op. Også på landets universiteter er e-læring begyndt at gøre sit indtog. Ofte kun som delelementer, hvor undervisningsmateriale, studieplan og podcasts fra forelæsninger bliver lagt på nettet, men også som decideret fjernundervisning, som eksempelvis på Handelshøjskolen CBS, hvor man har valgt at tilbyde et semester på linjen International Business som fjernundervisning. Så kan den studerende tage til eksempelvis Dubai, mens kommunikation og aflevering af opgaver foregår via internettet.

Læs også: Gå i gymnasiet fra sofaen

På eVidencenter, som er det nationale videncenter for e-læring, ser man en række grunde til, at e-læring er blevet så populært både blandt uddannelsesinstitutioner og de studerende.

- Det giver mulighed for, at undervisningen i højere grad kan tilpasses den enkeltes forudsætninger og dagligdag, og så er der en øget tilgængelighed gennem massedistribution. Det betyder også en effektivisering og mulighed for ressourcereduktion og genbrug af undervisningsmateriale for uddannelsesstedet, forklarer Michael Lund-Larsen, centerchef på eVidenscenter.

Tilfredshed blandt studerende

De studerende på landets e-læringsstudier er generelt glade for den store fleksibilitet, som studiemåden tilbyder. Maria Kellerup er 26 år, bor i København og enlig mor til Wilja på 4 år, Robert på 2 år og Dunja på 1 år. Hun læser til ergoterapeut på University College Sjællands e-læringslinje, som er et af landets mest fleksible studier:

- Jeg kan planlægge min dag, næsten som det passer mig, hvilket er vigtigt for at jeg kan få dagligdagen til at hænge sammen, forklarer Maria Kellerup.

Ikke alle er dog lige åbne overfor fjernundervisning. I en Gallup-undersøgelser foretaget af Berlingske, svarede 72 procent, at de ikke ønskede at tage en uddannelse over nettet.