Uddannelse, alder og forhold til arbejdsmarkedet: Her er statistikkens signalement af 155 voldtægtsdømte

Personer, der dømmes for voldtægt, adskiller sig kraftigt fra resten af befolkningen, når det gælder uddannelse, alder og andre parametre. Se her, hvordan og hvor meget.

De dømtes uddannelsesbaggrund adskiller sig kraftigt fra resten af befolkningens. Mange er lavtuddannede, viser opgørelse. Billedet er et modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

155 personer er af danske domstole dømt skyldig i voldtægt i løbet af et år.

Af et nyt svar til Folketingets retsudvalg fremgår det, hvilken baggrund de voldtægtsdømte personer har, på en række forskellige parametre.

Opgørelsen viser blandt andet, hvilket uddannelsesniveau de dømte har, hvor gamle de er, om de er i beskæftigelse samt deres herkomst.

Til gengæld viser opgørelsen ikke, hvordan de forskellige grupper er over- eller repræsenteret i voldtægtsstatistikken. For at sætte tallene i relief har Berlingske nedenfor sat de dømte personers baggrund i forhold til den generelle befolkning.

Tallene dækker 2019.

Alder

Ud af de 155 personer, der blev dømt skyldig i voldtægt, var 29 personer 50 år gamle eller ældre. Kun 22 personer var mellem 15 og 19 år. Der indgår med andre ord ret mange midaldrende personer i opgørelsen. Men i befolkningen som helhed er der naturligvis også flere personer over 50 år end for eksempel 15- til 19-årige.

Når man sammenligner gerningsmændenes alder med den generelle befolkning, er det tydeligt, at de yngre aldersgrupper er overrepræsenterede i voldtægtsstatistikken, og de 50+-årige er underrepræsenterede.

Uddannelse

De dømtes uddannelsesbaggrund adskiller sig kraftigt fra resten af befolkningens. Mange er lavtuddannede, og kun ganske få har for eksempel en lang videregående uddannelse set i forhold til befolkningen generelt. Man kunne umiddelbart tro, at det hang sammen med deres lave alder. Men sådan forholder det sig ikke. Tallene afslører nemlig, at antallet af lavtuddannede, der kun har fuldført en grundskoleuddannelse, er langt større end antallet af de unge dømte. Hele 85 personer, hvilket svarer til over halvdelen af de 155 dømte, har kun fuldført en grundskoleuddannelse.

Så selv om man så bort fra de 22 dømte, der er i alderen 15 til 19 år, hvor man ikke nødvendigvis har færdiggjort en ungdomsuddannelse, ville personer med blot en grundskoleuddannelse stadig være overrepræsenterede i voldtægtsstatistikken.

Beskæftigelse

Knap hver tredje af de 155 personer, der er blevet dømt for voldtægt, er lønmodtager. Dermed er lønmodtagere kraftigt underrepræsenteret.

Det er desuden værd bemærke, at hver tiende af de voldtægtsdømte befinder sig i gruppen »pensionister mv.«.

Herkomst

Både indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse er overrepræsenterede i voldtægtsstatistikken. Tidligere undersøgelser har vist, at noget af forskellen skyldes, at gruppen af indvandrere og efterkommere er yngre end personer med dansk oprindelse, og yngre begår oftere kriminalitet end ældre. Selvom man tager højde for det, er der dog blandt de voldtægtsdømte stadig en uforholdsmæssig stor andel med indvandrerbaggrund.