Udbryderlandmænd stærkt upopulære

Politikere, forskere og flere organisationer tager afstand fra de metoder, en ny landbrugsorganisation bruger for at erobre dagsordenen.

Vagn Lundsteen er direktør i Bæredygtigt Landbrug, den nye landbrugsorganisation, der i dag har 3.000 medlemmer, som er trætte af »at vende den anden kind til«, som Vagn Lundsteen udtrykker det. Men BLs metoder mødes med kritik fra flere hold. Bl.a. er politikere blevet truet, og miljøministeren har nægtet at mødes med de oprørske landmænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stævninger, personhetz og en aggressiv retorik. En udbryderfraktion af danske bønder, Bæredygtigt Landbrug (BL), rundede i sidste uge 3.000 medlemmer blandt andet som følge af sine kontante metoder. Landmændene kritiserer den »komprommissøgende, eftergivende politik,« som de mener interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer fører, og som ikke kan ændre på de politiske planer, som BL mener »har kæmpemæssige økonomiske konsekvenser for landbruget«.

»Vi må sige fra. Før har man vendt den anden kind til. Det vil vi ikke længere,« siger direktør Vagn Lundsteen.

Med den filosofi har BL siden oprettelsen i 2009 kollideret voldsomt med blandt andre en række politikere på Christiansborg, fortæller Johs. Poulsen, der er de Radikales miljøordfører.

»De er landbrugets autonome. De skaber deres egen sandhed, og de bruger al deres tid på at bekræfte hinanden i den sandhed. Derfor ser de på verden med et tunnelsyn, som er problematisk, og som jeg godt kan forstå, at store dele af den øvrige landbrugssektor har svært ved at kapere,« siger han.

Trusler mod politikere

Den faglige diskussion går tabt i polemikken, mener også SFs miljøordfører Steen Gade.

»I et demokrati er der selvfølgelig plads til dem. Men jeg synes, de er for yderliggående, og jeg mener, det er nogle dumme og forkerte metoder. Jeg tror også, de er med til at ødelægge det for dem, der vil lave fornuftig landbrugspolitik i Danmark,« siger han.

Mens miljøminister Karen Ellemann (V) har følt sig truet af organisationens adfærd og på et tidspunkt nægtede at mødes med dem, har Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov per mail modtaget en kontant trussel om en stævning.

Også hos landets store interesseorganisation for bønder og fødevareproducenter, Landbrug & Fødevarer, tager man afstand fra udbrydergruppens arbejdsmetoder.

»Målet er fint nok. Men midlerne er meget forkerte. De tror, de kan slå sig igennem. Men sådan virker verden jo ikke, hvis man er to procent af befolkningen,« siger formand Niels Jørgen Pedersen.

Det vakte opsigt tidligere på året, da det kom frem, at Liberal Alliances reklamemand havde hjulpet BL med at udarbejde flere annoncer, og at BL hjalp partiet med at udvikle en landbrugspolitik. Mens direktør i BL Vagn Lundsteen kalder det »et fornuftsægteskab«, vil partileder Anders Samuelsen (LA) »ikke kalde det et samarbejde«.

Også Danmarks Naturfredningsforening og forskerne ved Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet føler sig dårligt behandlet af BL.