Udbredt aldersdiskrimination blandt HK-medlemmer

HK-medlemmer over 50 år har sværere ved at komme til jobsamtale end deres yngre kolleger, viser ny undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledige over 50 år bliver oftere valgt fra til en jobsamtale end de unge medlemmer, viser en omfattende undersøgelse, som fagforbundet HK har lavet blandt 2.191 ledige medlemmer. Det skriver avisen.dk.

Næstformand for HK, Mette Kindberg, finder aldersdiskriminationen stærkt kritisabelt.

»Nu har vi fjernet efterlønnen og hævet tilbagetrækningsalderen, så er det helt urimeligt, at folk efter mange år på arbejdsmarkedet skal se sig forbigået igen og igen, bare fordi der står det forkerte årstal på dåbsattesten,« siger Mette Kindberg til avisen.dk med henvisning til de mange ansøgninger, som havner i skraldespanden.

Af undersøgelsen fremgår det, at to ud af tre af de 20-49-årige har været til en eller flere jobsamtaler det seneste år, mens det kun har været tilfældet for lidt over halvdelen af de ledige over 50 år.

Det bør give arbejdsgiverne dårlig smag i munden, mener Mette Kindberg.

»Det er diskrimination, hvis ansøgere alene bliver fravalgt på grund af alder,« siger hun.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Per H. Jensen fra Aarhus Universitet er det betydeligt sværere for ældre at finde fodfæste på arbejdsmarkedet efter en fyring, da en del arbejdsgivere har en forestilling om, at ældre er mindre produktive og har sværere ved at lære nyt.

»Arbejdsgivere ved jo godt, at fordommene om de ældre i mange tilfælde ikke holder stik, men det er ganske enkelt nemmere at sortere alle over 50 fra frem for at gøre sig ulejligheden at læse samtlige ansøgninger grundigt igennem,« siger han til avisen.dk.