To ud af tre tog i Himmerland aflyses

I godt tre uger - fra 27. august - bliver livet rigtig besværligt for togpassagerer mellem Himmerland og stationer sydpå i Danmark.

En dæmning, der mellem Skørping og Støvring bringer de nordgående tog over en mose, er ved at skride sammen og det betyder, at de fleste tog vender om i Århus, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Mens den repareres ved hjælp af 34.000 ton jord og grus, er kun det sydgående spor i drift. Og da der intet sporskifte er på strækningen, kan der kun passere ét tog i timen i hver retning. I dag er der det meste af døgnet tre tog i timen i hver retning. Arbejdet varer fra mandag 27. august til tirsdag 18. september. Før man tager fat på selve dæmningen, skal der anlægges en vej hen over moseområdet, så materialerne kan fragtes til stedet.

- Det bliver nogle slemme uger for vore passagerer, og det beklager jeg meget. Vi kommer til at mangle et helt togspor, og det kan selvfølgelig mærkes. Men naturen har nedbrudt dæmningen, og nu siger geologerne, at den ikke går længere, siger områdechef Knud Erik Bendixen .

DSB er gået i gang med at lave en plan for, hvordan togtrafikken gennem Himmerland skal afvikles i perioden. Mens der arbejdes, bliver IC-togene stort set ene om at betjene strækningen. Stort set alle lyntog udgår - de vender i Århus. Og nærbanetogene kører alene mellem Lindholm og Støvring. Dog er trafikken i de første morgentimer så minimal, at dagens to første lyntog sydpå - som de eneste lyntog - kan køre som i dag. Det er toget, der starter 4.39 i Frederikshavn (og afgår fra Aalborg 5.59), og lyntoget med afgang fra Aalborg kl. 4.59. For alle andre, der plejer at bruge lyntog, vil rejsetiden blive forøget, fordi man må benytte IC-tog, der standser ved flere stationer og tilmed i perioden må køre lidt langsommere nordpå gennem Himmerland.

I dag varer en tur fra Århus til Aalborg med lyntog eksempelvis 1 time og 23 minutter. Under dæmningsarbejdet vil turen vare op til 22 minutter længere, mens turen sydpå - hvor IC-togene kører med normal hastighed - varer godt 10 minutter mere, end hvis man tog lyntoget.

Knud Erik Bendixen pointerer, at der ikke bliver færre pladser end normalt.

- Vi samler det materiel, vi normalt bruger, i færre, men længere tog, siger han.Det nordjyske folketingsmedlem Rasmus Prehn (S) siger, at eksemplet viser, hvor nedslidt og sårbar jernbanenettet især i Himmerland er.

- Det bekræfter, at det vil være fornuftigt at fremrykke en udskiftning af signaler og spor her, siger han.Kilde: Nordjyske Stiftstidende