Uber-sager kører videre i landsretten

Fire Uber-chauffører er idømt bøder på 40.000-486.500 kroner i byret. Anklagemyndighed har 1500 lignende sager i skuffen. Først skal prøvesagerne i landsret.

Forsvarer, Eddie Omar Rosenberg Khawaja. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

5427 køreture med passagerer, som benyttede sig af kørselstjenesten Ubers app, kom mandag til at koste en mand en bøde på 486.5000 kroner.

Sammen med tre andre mænd blev han i Københavns Byret kendt skyldig i at have bedrevet ulovlig taxikørsel ved at køre for Uber i 2015.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

De andre fik henholdsvis 110.000 kroner i bøde for 1282 ture, 60.000 kroner i bøde for 609 ture og 40.000 kroner for 399 ture, fremgår det af byrettens dom.

Efter kort betænkningstid meddelte de fire chaufførers forsvarer, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, at tre ud af de fire vil anke dommen til landsretten.

»Vi anker både skyldsspørgsmål og bødestørrelse,« siger han.

Mandag var det uvist, om den fjerde chauffør, der fik bøde på 110.000 kroner, også vil anke.

Sagerne er rejst på baggrund af en liste med navne på danske chauffører, som er udleveret af Ubers europæiske hovedkvarter i Holland i forbindelse med en skatterevision.

Listen blev i 2016 udleveret til Skat i Danmark, som gav den videre til Københavns Politi.

Forsvareren har protesteret mod brugen af oplysningerne fra Holland i straffesagerne. I første omgang har byretten afvist hans protest, men forsvareren finder grund til at få afprøvet det spørgsmål ved landsretten.

»Det vil sige firkantet set, om hvorvidt man kan og må bruge dem i det omfang, som Københavns Byret har gjort,« siger han.

Det er afgørende, for Københavns Politi har siden foråret sigtet yderligere 1500 chauffører, der optræder på listen fra Holland.

Hvad der nu skal ske med de sager, afhænger af prøvesagernes forløb, siger senioranklager Elisabeth Boserup, der har ført prøvesagerne i byretten.

»Når dommene bliver endelige, om det så er nu, om 14 dage eller når landsretten har talt, så må vi tage stilling til, hvad der videre skal ske,« sagde hun mandag.

Elisabeth Boserup havde krævet de fire mandlige chauffører idømt bøder på henholdsvis 590.000, 130.000, 70.000 og 45.000 kroner.

Eddie Omar Rosenberg Khawaja vurderer, at sagerne kan komme for landsretten i slutningen af 2017 eller begyndelsen af 2018.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!