Tyvene elsker »Vestegnens Monaco«

Ingen kommuner i landet er hårdere plaget af indbrud i private hjem end Vallensbæk.

Ebbe Melgaard og hustruen Susanne har haft indbrud to gange på 14 måneder hjemme i Vallensbæk, der er landets mest indbrudsplagede kommune i helårsboliger. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var her, de kom ind,« forklarer Ebbe Melgaard og banker sin finger på vinduet i gæsteværelset. »Ja, de pillede simpelthen bare glasset ud, kravlede ind og begyndte at åbne skabe og skuffer.«

Ebbe kan beskrive indbruddet i sit og konen Susannes hjem ned til mindste detalje. Han ved endda, hvordan de tre indbrudstyve ser ud, for han har hele seancen på video. Parret satte overvågningskameraer op, efter at ubudne gæster brød ind i huset i Vallensbæk i august sidste år.

Alligevel var den gal igen i marts i år.

Første gang løb tyvene med alle Susanne Melgaards guldsmykker, og anden gang var hendes smykkeskuffe igen målet.

»Jeg nåede ikke at købe nye smykker efter første indbrud, så anden gang måtte de nøjes med dem af rav og perler,« fortæller hun.

Med to indbrud de seneste 14 måneder er ægteparret en del af en trist statistik, som placerer Vallensbæk Kommune på førstepladsen som den kommune, der har haft flest indbrud pr. helårshusstand det seneste år. Helt præcis 28,7 pr. 1.000 husstande.

Men hvorfor er boligerne i Vallensbæk så attraktive for indbrudstyvene?

Spørger man kommunens beboere, skyldes det Vallensbæks position som det, flere kalder »Vestegnens Monaco« – med høj beskæftigelse og pæne gennemsnitslønninger, klemt ind mellem Brøndby, Ishøj og Albertslund, som befinder sig noget længere nede af Danmarks socioøkonomiske rangliste.

Tyveknægtene kommer med S-toget

De pæne villaer og parcelhuskvarterer, tiltrækker indbrudstyve fra nærområdet, lyder logikken. Den forklaring er plausibel, mener Jørgen Harlev, chef for lokalpolitiet i Københavns Vestegns Politi. En anden forklaring skal findes i den københavnske infrastruktur, mener han.

Med mange store veje og et par S-togsstationer i nærheden af Vallensbæk er det let for indbrudstyve hurtigt at komme til og fra kommunen.

»Alle tyvene er jo næppe fra Vallensbæk, så vi formoder, at en stor del af dem kommer til fra København, andre dele af landet eller udlandet,« siger Jørgen Harlev.

Københavns Vestegns Politi har nedsat en gruppe på 11 personer, som udelukkende beskæftiger sig med indbrud og tyve. Og i Vallensbæk har mange husstande tilmeldt sig det såkaldte Nabohjælp – en ordning, hvor beboerne holder øje med hinandens boliger. Initiativerne ser ud til at have hjulpet, for i årets første måneder har Vallensbæk formået næsten at halvere antallet af indbrud i forhold til samme periode sidste år.

Næste opgave for politiet på Vestegnen bliver at finde frem til en større del af gerningsmændene.

Københavns Vestegns Politi rejser sigtelse i 9,4 procent af sagerne om indbrud i privat beboelse. Et stykke under landsgennemsnittet på 13,9 procent.

»Det er ikke godt nok. Vi når selvfølgelig ikke en opklaringsprocent på 100, men der er ingen tvivl om, at vi meget gerne skal nå op på linje med landsgennemsnittet,« erkender lokalpolitichef Jørgen Harlev.

Hvordan føles det, at man i politiet ikke er i stand til at opklare en større del af indbruddene?

»Det er da en udfordring af vores faglige selvforståelse. Vi vil gerne levere præcis det politiarbejde, som borgerne efterspørger. Og borgerne forventer selvfølgelig, at vi opklarer de her sager. Men nogle gange er vi udfordrede af, at der ikke er ret meget at gå efter i indbrudssager,« siger Jørgen Harlev.