Tysklands »supersøndag« kan udløse jordskælv fra højre

Søndagens tyske delstatsvalg kan blive en særdeles dyr omgang for Angela Merkels kristendemokrater. Opkomlingene fra Alternative für Deutschland står til at profitere på flygtningekrisen og udnytte den spirende mistillid til de tyske regeringspartier.

Den tyske kansler, Angela Merkel, er indirekte under pres ved søndagens tre delstatsvalg. Valgene ses i høj grad som en afstemning for eller imod Merkels linje i flygtningespørgsmålet. Foto: Michael Kappeler Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Delstatsvalg kan udløse jordskælv i tysk politik.

I 2005 tog den daværende socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder, konsekvensen af et ringe socialdemokratisk resultat ved delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen. Med en tilbagegang på 5,7 procentpoint i det socialdemokratiske hjerteland så Schröder dengang ingen anden mulighed end at udskrive tysk valg. Den selvsikre kansler var overbevist om, at hans udfordrer – den daværende CDU-formand Angela Merkel – ville være en overkommelig tvekamp. Som bekendt tog Gerhard Schröder gruelig fejl og måtte se sig besejret af en undertippet, konservativ partileder med østtysk baggrund.

Elleve år senere er det nu Angela Merkels tur til som siddende kansler at kaste et nervøst blik på vælgervandringerne i de tyske delstater. Delstatsvalget er blevet til et valg om Merkels flygtningepolitik og hendes kompromisløse ledelse i flygtningekrisen, der har tæret på de tyske vælgeres tillid til de etablerede partier.

Søndag kan borgerne i delstaterne Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt igangsætte rystelser, der vil kunne mærkes hele vejen til regeringskvarteret i Berlin. I alle tre delstater står det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland (AfD) til at høste tocifrede stemmetal. I østtyske Sachsen-Anhalt vil AfD sandsynligvis overhale socialdemokraterne.

Meningsmålinger viser, at AfD i Sachsen-Anhalt kan nå op på hele 18 pct., måske endda mere. Pludselig har tyskerne fået et højrepopulistisk parti, der er til stede med de rette paroler på det rette tidspunkt. Som AfD-politikeren Alexander Gauland har udtalt, er flygtningekrisen en »gave til Alternative für Deutschland«.

Partiet, der blev stiftet i 2013, har fortsat mange uløste organisatoriske og politiske problemer, men netop delstatsvalgene er en oplagt mulighed for at vinde indpas i de vesttyske delstater Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Hvis målingerne er korrekte, vil Alternative für Deutschland med held kunne udnytte den ledige plads til højre for CDU, som i løbet af ti år med Merkels lederskab er blevet stadig større. Næste trin vil derfor være forbundsdagen i Berlin.

Merkel bærer en del af ansvaret for højrepopulisternes fremmarch. I sin tiårige periode som kansler har Merkel trukket partiet ind mod midten og har lokket fleksible midtervælgere til. I processen har Merkel imidlertid stødt mange traditionelle konservative vælgere fra sig og har blottet sig mod højre. Særligt i de sydtyske delstater som Baden-Württemberg er katolske, konservative vælgere efterhånden til fals for mere autentisk, konservativ karakterer som den grønne ministerpræsident, Winfried Kretschmann, der ellers i store træk støtter den tyske regerings flygtningepolitik. I Rheinland-Pfalz har kansleren trods underliggende irritation officielt støttet sin kritiker, Julia Klöckner, der med sin kanslerkritiske kurs har sat et ellers lovende valgresultat over styr.

Det er først og fremmest CDUs svaghed, der har åbnet den vesttyske bagdør for AfD. Siden efteråret har Merkel med stadig større vanskeligheder brugt sine kræfter på at tøjle interne stridigheder i CDU. Hun har måttet piske den bayerske ministerpræsident, Horst Seehofer, på plads. Den bayerske ministerpræsident, der for nylig har trukket kritik for sit besøg hos Ruslands Putin og Ungarns Orbán, har i flere måneder uafladeligt stillet krav om loft for antallet af asylansøgere og har truet med at indklage Merkels flygtningepolitik for den tyske forfatningsdomstol. Ganske vist er kanslerens personlige popularitetskurve i øjeblikket opadgående, men vælgerne glider stadig bort fra CDU.

Det er dog ikke kun CDU, der må frygte for tvivlsomme valgresultater. Særligt i Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt må de tyske socialdemokrater (SPD) forvente en valggyser. Formand Sigmar Gabriel har for nylig forsøgt at kræse for utilfredse og indvandringsskeptiske vælgere med den såkaldte solidaritetspakke, hvis forhøjede pensionssatser og andre velfærdsydelser til almindelige tyskere dog øjeblikkeligt blev afvist af CDU. Som Merkel har sagt, har SPD det med at stille sit eget lys under en skæppe, når det gælder sociale resultater.

Mens Merkel stadig bakser med at nå frem til en troværdig aftale med Tyrkiet om effektiv kontrol med EUs ydre grænser, kan Alternative für Deutschland som det eneste protestparti i Tyskland fortsat bore i kanslerens flygtningepolitik. Ved det seneste kommunalvalg i delstaten Hessen fik Alternative für Deutschland 13,2 pct. Opbakningen til partiet har chokeret det politiske Tyskland og truer med at forpurre årtiers fredsommelig, næsten søvndyssende automatisk magtdeling mellem de tyske socialdemokrater og kristendemokrater.

Netop ved valgene i Rheinland-Pfalz og Baden-Württemberg har AfD mulighed for at indløse den aktuelle støtte fra flygtningeskeptiske vælgere til sæder i vesttyske delstatsparlamenter. Måske vil søndagens valg derfor blive det egentlige startskud til den proces, der for første gang i den tyske efterkrigstid vil sende et højrepopulistisk parti i den tyske forbundsdag og samtidig få Angela Merkels status som den urørlige dronning af tysk politik til at smuldre.