Tyske terrorister brugte Blekingegadevåben

Rote Armee Fraktion brugte håndgranater, som Blekingegadebanden havde stjålet i Sverige, ved et mislykket attentat mod en amerikansk flådebase i Spanien. Dermed smuldrer den danske gruppes forklaringer.

Håndgranater fra Blekingegadebandens våbenlager på i lejligheden Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Blekingegade-banden kædes nu sammen med en konkret terrorhandling, som den tyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion, RAF, forgæves forsøgte at gennemføre i 1988.

De tyske terrorister medbragte således håndgranater, som Blekingegadebanden havde stjålet fra et svensk militærdepot, under et mislykket sprængstofattentat mod en amerikansk flådebase i den spanske by Rota i 1988. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af oplysninger fra det tyske forbundskriminalpoliti.

Ifølge JP er der tale om to håndgranater fra Blekingegadebandens kup mod militærdepotet i Flen i Sverige. Hovedparten af de våben, som den danske bande dengang stjal, blev fundet i dens lejlighed i Blekingegade på Amager og i et nedgravet depot i Sverige.

Terrorister fra Rote Armee Fraktion spredte død og rædsel gennem 70’erne og 80’erne. De stod bag bombesprængninger, mordbrande og bortførsler af en række fremtrædende tyske politikere og erhversfolk, som kostede over 30 uskyldige mennesker livet.

At Blekingegadebandens håndgranater blev brugt af tyskerne, strider med den forklaring, som danskerne har givet på deres våbentyverier. Blekingegaden har forklaret, at våbnene ikke skulle bruges til terror i Europa men til PFLPs kamp mod Israel i Palæstina. Den forklaring har der ifølge Jyllands-Posten ikke tidligere noget, der har kunnet modbevise. I hvert fald ikke noget offentligt kendt.

Chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi bekræfter, at de danske myndigheder har fået fået en anmodning om afhøring af nogle af Blekingegadebandens medlemmer i forbindelse med det mislykkede attentat mod den amerikanske flådebase i den spanske by Rota. Og selvom han ikke vil udtale sig om indholdet af anmodningen, vil han gerne udtale sig om Blekingegadebandens forklaring på, hvad deres våben skulle bruges til:

- Jeg har aldrig troet på Blekingegade-bandens forklaring om, hvad våbenlagrene skulle bruges til. Vi mistænkte banden for at forsyne terrorister med sprængstoffer til brug for terror i Europa, og at den var en del af det europæiske terrornetværk, siger Per Larsen til Jyllands-Posten.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) kræver ifølge avisen sammenhængen mellem RAF og Blekingegade-banden undersøgt.

- Alt skal undersøges. Jeg vil under ingen omstændigheder holde hånden over personer, der udøvede fuldstændigt vanvittige og bestialske handlinger i 1970'erne og 1980'erne, siger justitsministeren.