Tysk risikerer at uddø i Danmark

Det står skidt til med tysk i det danske undervisningssystem. Flere lærerstuderende fravælger tysk som linjefag, og i såvel folkeskolen som gymnasiet bliver der meldt om mindre interesse for Europas mest udbredte sprog.

Danskerne har et alt for anstrengt forhold til det tyske sprog, mener tyskekspert og institutleder Jens Erik Mogensen fra Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere

Det tyske sprog er i en historisk alvorlig krise i det danske undervisningssystem. Det kan få store konsekvenser for såvel dansk erhvervsliv som kulturliv.
Således gik 200 studerende på seminarierne til linjefagseksamen i tysk i 2007. I 2008 var der kun halvt så mange, mens der sidste år var 105 studerende, der begyndte på tysk på læreruddannelserne.
 
Men mange af de 105 vil vælge om eller falde fra, og dermed risikerer der at opstå en afgørende konstruktionsfejl i det i forvejen skrøbelige fundament, som det tyske sprog i Danmark hviler på.
 
De lærerstuderende skal undervise folkeskolens elever i tysk. Er der ikke nok lærere til at varetage tyskundervisningen, vælger eleverne efterfølgende tysk fra i bl.a. gymnasierne, og til sidst vil de heller ikke have interesse i tysk på de videregående uddannelser.

Eksport til 100 mia. kr. i fare

De manglende tyskfærdigheder kan ende med at blive så alvorlige, at det går ud over den danske eksport til Tyskland på over 100 milliarder kroner om året, ligesom det vil gå ud over danskernes adgang til det tyske sprog- og kulturområde, der er det største i Europa.

Sådan lyder advarslen fra institutleder Jens Erik Mogensen på Københavns Universitet. 
 
»Sat på spidsenrisikerer tysk herhjemme at ende med at blive som oldkirkeslavisk. Et uddødt sprog, som kun en lille, lærd elite beskæftiger sig med,« siger institutlederen fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk.
 
Ifølge rapporten »Tysk nu« fra tidligere i år er antallet af elever med tysk i folkeskolen de seneste 20-25 år frem til 2008 faldet med næsten en fjerdel til 78 procent. 
 
Samtidig oplyser rapporten, at gymnasierne også melder om færre elever, der har tysk som fag.
 
Jens Erik Mogensen anbefaler, at tysk bliver gjort obligatorisk som såkaldt andet fremmedsprog i folkeskolen efter engelsk.

Næstformand i Tysklærerforeningen i grundskolen, Jacob Rangvid Chammon, vil ikke gøre tysk obligatorisk. Han mener dog, at tysk bør være »det naturlige andet fremmedsprog« efter engelsk.

Færre fra HF har tysk

Formanden for Tysklærerforeningen for Gymnasiet og HF, Merete Vonsbæk, bekræfter, at der bliver færre og færre gymnasieelever på såkaldt a-niveau i tysk. 
 
Hun henviser også til, at seminarierne har mistet en kilde til studerende med tyskkundskaber, efter at HF-elever i dag har ét fremmedsprog i stedet for to.
 
»Det betyder, at der er færre på HF, der har tysk, og det er et reelt problem for seminarierne, da de rekrutterer mange studerende fra HF,« siger hun.

Venstres uddannelsesordfører, Anne-Mette Winther Christiansen, erkender, at der er store problemer med bl.a. tysk på læreruddannelserne på professionshøjskolerne.
 
»Der er opstået en skævvridning i læreruddannelsen i forhold til sprog, men det er der ved at blive rettet op på,« siger hun og afviser samtidig at gøre tysk obligatorisk i folkeskolen.