Tysk mediepris til Westergaard

Tegneren Kurt Westergaard modtager i dag en mediepris nær Berlin under overværelse af forbundskansler Angela Merkel.

Kurt Westergaards får den tyske mediepris for sit forsvar for presse- og ytringsfriheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

BERLIN: Kurt Westergaard, som tegnede en af de omstridte Muhammed-karikaturer i Jyllands-Posten 2005, får i aften en fornem tysk mediepris. Det sker ved en konference for chefredaktører i Potsdam uden for Berlin under overværelse af forbundskansler Angela Merkel.

Den såkaldte M100-mediepris overrækkes Westergaard »som påskønnelse for hans ubøjelige støtte af presse- og ytringsfrihed og for hans mod til at stå ved disse demokratiske værdier og forsvare dem trods volds- og dødstrusler«, hedder det.

Symbol

Ifølge Potsdams borgmester, Jann Jakobs, der er formand for priskomiteen, æres med Westergaard »en personlighed, der er blevet et symbol for presse- og ytringsfriheden. Når en karikatur fører til trusler på liv og legeme, er det vor pligt at være ved forfatterens side. Denne pris skal være et sådant tegn.«

Merkels tilstedeværelse kan tolkes som et vigtigt signal fra forbundsregeringen. En tysk TV-station trak tidligere på året en indbydelse til Westergaard tilbage, åbenbart af frygt for sikkerheden. Indbydelsen blev efter offentlige protester fremsat igen, og den danske tegner medvirkede i et talkshow, der blev sendt omkring midnat.

Hovedtalen på konferencen holdes af Merkel. Hyldesttalen for Westergaard er overladt til Joachim Gauck, en systemkritiker fra det tidligere DDR, der senere blev forvalter af det hemmelige politi Stasis efterladte arkiver. Gauck var for nogle måneder siden en populær kandidat ved Tysklands præsidentvalg, men tabte til Christian Wulff fra det borgerlige parti CDU, som var Merkels foretrukne.

Dansk deltagelse

Ved konferencen medvirker knap 100 chefredaktører fra hele verden, bl.a. Jørn Mikkelsen fra Jyllands-Posten og Tøger Seidenfaden fra Politiken, oplyser arrangørerne. Mødet støttes af byen Potsdam, det tyske udenrigsministerium og organisationen Reportere uden Grænser. Et luftfartsselskab og en bilforhandler optræder som sponsorer. Westergaard ventes at være til stede ved overrækkelsen, der omgives af et større sikkerhedsopbud.