Tyrkiet dropper sit veto mod Fogh

Statsministeren er nu så tæt på topposten som NATOs generalsekretær, at han ikke længere gider bruge bemærkningen: Jeg er ikke kandidat. I stedet nøjes han med at sige: Ingen kommentar.

Foto: Keld Navntoft

Glad, men ellers ingen kommentar.

Selv om det lignede adgangsbilletten for statsminister Anders Fogh Rasmussen, da Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, i går i Bruxelles fik sagt, at Fogh »er en af de vigtigste og mest succesrige statsministre i Europa«, var det en ordknap Fogh, der mødte pressen på Christiansborg.

Han var hverken til at hugge eller stikke i. Ganske vist gad han ikke længere gentage budskabet om, at han ikke er kandidat – i stedet sagde han: ingen kommentar.

»Jeg er da selvfølgelig glad for den udtalelse og kan da også sige, at jeg altid har haft det allerbedste forhold til Tyrkiet og dets ledelse, men det siger jeg uden at kommentere den proces, der er i gang i NATO.«

Og så blev Fogh ved med at gentage, at han ikke har flere kommentarer:

»Der er ikke nogen kandidater på bordet på nuværende tidpunkt. Jeg forventer, at beslutningen bliver truffet på topmødet, og indtil da har jeg altså ikke nogen kommentar til situationen.«

Hvordan har du det med, at de store lande i Europa og USA nu peger på dig?

»Jo, men det ændrer ikke på situationen, hvad angår processen. Jeg forventer, beslutningen bliver truffet på topmødet 3.-4. april, og indtil da har jeg ingen kommentarer til processen,« siger Anders Fogh, der ikke kan se det underlige i, at han ikke selv vil sige noget:

»Nej, det er meget naturligt. Læg lige mærke til, at der jo generelt i kredsen om stats- og regeringschefer er tilbageholdenhed med hensyn til at kommentere selve processen, og det agter jeg også at respektere. Jeg har flere gange sagt, at nu har jeg haft lejlighed til at udtale mig om hele det her spørgsmål gentagne gange. Og jeg har ikke noget at føje til, hvad der hidtil er sagt. Og jeg har i det hele taget ingen kommentarer til den her proces,« siger han.

Så det står altså ved magt, at du agter at fortsætte, så længe vælgerne ønsker det?

»Jeg vil slet ikke kommentere den her proces mere. Der er vist sagt rigeligt,« siger han.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er det mest sandsynligt, at beslutningen først bliver truffet næste weekend på topmødet. Sandsynligvis på fredag. Dermed er det med andre ord ikke sandsynligt, at Fogh allerede i de kommende dage drager til Amalienborg for at indgive sin afskedserklæring til Dronningen.

Kursændring i Venstre
Også i Venstre skiftede de i går stil i kommunikationsstrategien. Tidligere hed det, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ikke er kandidat til nogen toppost, men nu siger politisk ordfører Inger Støjberg, at hun vil være stolt, hvis Venstre og Danmark kan levere Fogh til en international toppost – underforstået NATOs generalsekretær.

»Skulle det ske, så vil jeg bare sige, at så vil jeg være stolt over, at Venstre og Danmark kan levere til en international toppost,« siger Støjberg.