Tyrkerne er lettede over ROJ TV tiltalen

Rigsadvokatens tiltale mod den kurdiske tv-station ROJ TV har udløst et lettelsens suk i Tyrkiet. Det tyrkiske temperament har været hårdt prøvet.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensens beslutning om at rejse tiltale mod den kurdiske tv-station ROJ TV er overordentlig vel modtaget i Tyrkiet.

Men overskrifter som "Alt for sene skridt fra Danmark" og "Godmorgen Danmark!" vidner om, at det tyrkiske temperament har været hårdt prøvet. Ikke engang rigsadvokat Jørgen Steen Sørensens beklagelse af den lange sagsbehandlingstid får debattørerne til at helme.

- Danmark har, så vidt jeg er orienteret, et af Europas mest effektive retssystemer, men af en eller anden grund er det i denne sag ikke engang nået op på skildpaddefart, skriver Mehsag, en debattør på den landsdækkende morgenavis Milliyet.

Undersøgelsen af forbindelserne mellem PKK, der er opført på EUs terrorliste, og ROJ TV har stået på i over fem år.

Siden Tyrkiets ambassade i København i 2005 meldte tv-stationen til politiet for overtrædelse af terrorloven har ROJ TV været en torn i øjet på tyrkerne. En belastning, der har sat det diplomatiske forhold mellem Danmark og Tyrkiet på en alvorlig prøve.

Tirsdagens udvikling i sagen tilskriver aviserne da også kun det diplomatiske pres.

- Den tyrkiske regerings initiativ om at lægge pres på Danmark for at lukke Roj TV har hidtil været resultatløst, skriver den venstreorienterede avis Bir Gün og konstaterer, at tiltalen er resultat af, at presset er øget det seneste år.

Selvom statsadvokat Lise-Lotte Nilas har forsikret, at ingen enkeltpersoner risikerer at komme i fængsel, så er glæden over de retslige tiltag ikke til at tage fejl af i det tyrkiske diplomati.

- Vi har fuld tillid til, at det danske retssystem vil møde terrororganisationen PKK og dets publikationsorgan med den fortjente straf. Vi har et godt bilateralt samarbejde med Danmark. Vi går ud fra, at Danmark opfylder den opgave, der tilfalder dem i den internationale kamp mod terrorisme, siger Tyrkiets ambassadør i Danmark, Ahmet Berki Dibek. 

/ritzau/