Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Jo flere tyrkere, der bor i et bestemt valgdistrikt, des flere tyrkere vælger at gå til stemmeurnerne, når der er valg. Det samme gælder for somaliere, der bor i områder med mange somaliere osv.
Det viser en ny undersøgelse af valgdeltagelsen ved det seneste kommunalvalg i 2009, som er finansieret af Integrationsministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet og foretaget af professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.
Hvis andelen af tyrkere f.eks. øges med ti procentpoint i et område, stiger tyrkernes valgdeltagelse således med 11,5 procent på trods af nydanskeres generelt lave valgdeltagelse sammenlignet med resten af befolkningen. Den positive effekt gælder kun inden for den enkelte etniske gruppe, ikke for nydanskere generelt.
Samtidig har en kandidat fra den etniske gruppe større sandsynlighed for at blive valgt. For tyrkere stemmer på tyrkere og pakistanere på pakistanere osv., viser undersøgelsen.
Heidi Wang, Venstre-medlem af Københavns Borgerrepræsentation, har kinesisk baggrund. Hun går målrettet efter kinesiske stemmer i valgkampen.
»Men valgdeltagelsen for kinesere er kun 15 procent, så jeg har også thailændere og lokale på Østerbro, som stemmer på mig. Så det er både og,« siger hun.
Holdninger står centralt
Ikram Sarwar. socialdemokratisk medlem af Københavns Borgerrepræsentation, har pakistansk baggrund og er sikker på, at han fik mange pakistanske stemmer ved valget sidste år. Hans stemmetal steg med 400 stemmer fra forrige til seneste valg.
»Jeg var meget aktiv blandt pakistanere og andre nydanskere i valgkampen for at få dem til at stemme. Men jeg fik faktisk meget spredte stemmer over hele byen. Ikke kun fra Nørrebro og Brønshøj, hvor der bor mange pakistanere,« siger han og understreger:
»Jeg tror ikke kun, at det handler om at have samme baggrund. Det handler også om holdninger.«
Både indvandrere fra ikke-vestlige lande og deres børn født i Danmark, de såkaldte efterkommere, har en markant lavere valgdeltagelse end resten af befolkningen ifølge undersøgelsen.
Mens 65,8 procent brugte deres valgret ved seneste kommunalvalg i november sidste år, var tallet for indvandrere og efterkommere med dansk statsborgerskab hhv. 47 og 36 procent.
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech iværksætter nu en kampagne, der skal få flere nydanskere til at stemme.