Tykke mennesker får tynde lønposer

Det er ikke bare problematisk for sundheden at være tyk. Overvægtige europæere tjener også væsentligt mindre - op til 3,3 pct. - end deres normalvægtige kolleger, viser europæisk undersøgelse.

Tykke har for mange kilo at slæbe på. Til gengæld er deres lønpose nemmere at bære hjem.

Blot ti pct. forøgelse af et menneskes body mass index (BMI) - målet for ens vægt i forhold til ens højde - skærer 3,3 pct. af lønnen for mændenes vedkommende og 1,8 pct. for kvindernes. Det viser en undersøgelse, der omfatter ni europæiske lande, heriblandt Danmark.

I undersøgelsen har italienske forskere trukket data fra store europæiske statistikbanker og sammenholdt 40.000 erhvervsaktive menneskers vægt med deres indkomst.

»Et højt BMI påvirker klart lønninger negativt i Europa, og effekten er større for mænd end for kvinder,« siger Giorgio Brunello, økonom ved universitetet i Padova, Italien, der står bag forskningen.

Herhjemme kan vi småplumpe danskere trøste os med, at overvægtens negative effekt på lønchecken er signifikant større i »oliven-bæltet« - lande som Spanien, Grækenland, Italien og Portugal, end den er i »øl-bæltet«, herunder Danmark, Belgien og Finland.

Med ni procents overvægtige kvinder - tre gange så mange som Italien - overtager Danmark en lidet flattering føring blandt de ni undersøgte lande. Mens Finland, hvor hver tiende mand er overvægtig, indtager førstepladsen på mandesiden.

Forskerne har ikke kunnet påvise, hvad der er høne og æg i diskussionen om overvægt og løn. De ved ikke, om tykke tjener mindre, fordi de diskrimineres af arbejdsgiveren. Eller om lønnen er lav, fordi overvægtige reelt kan præstere mindre, f.eks. i fysisk krævende job. Eller om de simpelthen bliver tykke, fordi lønnen har været ringe fra starten og dermed ikke har råd og overskud til at prioritere sundheden.

En meningsmåling foretaget af magasinet Lederne viste dog for godt et år siden, at hver femte leder har valgt en ansøger fra pga. hans eller hendes overvægt. Og danske ernæringsforskere har påvist, at især overvægtige kvinder havde svært ved at sætte sig ud over deres dårlige selvtillid under lønforhandlingen.

Nina Frahm, formand for Adipositasforeningen - landsforeningen for overvægtige - kan ikke helt genkende billedet af, at overvægtige skulle blive diskrimineret ved lønforhandlinger i Danmark:

»Problemet opstår snarere ved ansættelsen. Hvis der er to ligeværdige ansøgere, vil arbejdsgiveren ofte vælge den slanke. Men hvis først den tykke er inde i varmen, tror jeg de klarer sig på lige fod,« siger hun.