Tydeligt lettet bandeleder undgik udvisning: »Der gik efter min opfattelse politik i det«

For fjerde gang lykkedes det lederen af banden Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, at undgå en udvisning fra Danmark. Bandelederen slap med en betinget udvisning og en straf på tre måneders fængsel.

Københavns Byret mandag d. 9. oktober 2017. LTF leder Shuaib Khan får dom i byretten. Politi og LTF "Loyal to Familia" medlemmer foran byretten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En »thumbs up« og et smørret grin.

Lederen af banden Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, var tydeligt tilfreds med den dom, der mandag blev afsagt mod ham i Byretten i København.

Den 30-årige dansk-pakistaner fik en straf på tre måneders fængsel, en bøde på 12.200 kroner og en betinget udvisning fra Danmark, der gælder i to år i en sag om trusler mod en betjent.

Dermed undgik LTF-lederen endnu en gang at blive udvist fra Danmark.

Det var fjerde gang på ti år, at Khan var tiltalt i en sag, hvor anklagemyndigheden forsøgte at få ham udvist. For Shuaib Khan har en straffeattest, der er længere end hans CV, og der har således været flere muligheder for at gøre forsøget.

I de første to sager – en sag om vold med døden til følge fra 2007 og en sag om grov vold – blev anklagemyndighedens krav afvist, mens Khan også i den tredje sag fik en betinget udvisning på to år.

En betinget udvisning gives typisk, når tilknytningen til Danmark vurderes at være for stor. Man kan således få flere betingede udvisninger fra et land, uden at det automatisk kan veksles til en ubetinget udvisning.

Minimal tilknytning til Pakistan

Shuaib Khan er født på Rigshospitalet og opvokset på Nørrebro i København, hvor han stadig bor sammen med sine forældre og en yngre søster.

Hans forældre kom til Danmark i 1970erne, men er stadig pakistanske statsborgere. Hans seks søskende blev alle danske statsborgere, da de blev 18 år, men det gjorde LTF-lederen ikke – ifølge ham selv på grund af en »fejl« i systemet. Det forklarede han mandag, da han for første gang selv afgav forklaring i retten.

Her forklarede Khan beredvilligt om sin tilknytning til Danmark. Om hvordan han tidligere har været medlem af en fodboldklub og været politisk aktiv i partiet Venstre. Han fortalte, hvordan dansk er det eneste sprog, han taler flydende, og at han kun taler »gebrokkent pakistansk«. At han hverken har familie eller venner i Pakistan og heller ikke nogen kulturel eller religiøs forbindelse til sit hjemland, som han kun har besøgt to gange.

»Shuaib Khan er ikke en religiøs, troende muslim, der har lukket sig inde i sin lejlighed og aldrig har begivet sig ud på gaden,« udpenslede forsvarer Michael Juul Eriksen det, da han argumenterede for, at Khan har »meget stærk tilknytning« til Danmark.

Omvendt lagde anklager Henrik Bergqvist vægt på, at Khan ikke selv har stiftet familie, ikke har en uddannelse eller et arbejde i Danmark og ikke er aktiv i foreningslivet.

»Den eneste tilknytning, han har til Danmark, er bandetilknytningen til LTF,« sagde anklageren.

I sin argumentation fremhævede han desuden, hvordan Shuaib Khan har opholdt sig ulovligt i Danmark i mere end fire år, da Khan først i september 2015 fik fornyet sin opholdstilladelse, der ellers var udløbet i 2010. Et forhold, som Khan blev dømt for og som udløste bøden på de 12.200 kroner.

Selv sad Shuaib Khan afslappet i sin grå sweatshirt og svarede roligt på spørgsmålene fra forsvarer og anklager.

Alt imens sagen pågik, var omkring 40 LTF-medlemmer – nærmest traditionen tro – samlet foran retsbygningen for at vise deres støtte til bandelederen. Flankeret af et massivt politiopbud belejrede de dagen igennem områdets cafeer og stod i store grupper på Nytorv. Til en afveksling var LTF-logoerne gemt lidt væk, og det var også de færreste af dem, der havde lyst til at fortælle pressen om deres tilhørsforhold.

»LTF – hvad er det for noget?« grinte en af dem i drillende tone på engelsk, da Berlingske henvendte sig for at høre, hvorfor de var til stede på pladsen. Et kort øjeblik efter lynede han ned og viste stolt sit LTF-logo på T-shirten inden under.

»Gik politik i den«

I den konkrete sag blev Shuaib Khan dømt for at have sagt »Pas på din ryg« og »Pas på dig selv« i en truende tone til en politibetjent i forbindelse med en visitation på Nørrebro 31. juli.

Formuleringer, der ifølge forsvarer Michael Juul Eriksen er så tynde, at de aldrig var blevet til en sag, hvis det ikke havde været, fordi den tiltalte var LTF-bandeleder.

»Der gik efter min opfattelse politik i det,« sagde forsvareren.

Det var dog ikke dommer Kari Sørensens vurdering, hvori det indgik som en skærpende omstændighed, at Shuaib Khan er leder af en bande, der er i væbnet konflikt med en anden gruppering.

»Vi mener imidlertid, at det vil være i strid med de internationale konventioner at udvise dig. Her har vi lagt vægt på, at truslen ikke var planlagt,« forklarede hun.

Sagen har fået stor mediebevågenhed, fordi Shuaib Khans bande ifølge politiets overbevisning spiller en nøglerolle i den verserende bandekrig i København. Grupperingen har – igen ifølge politiet – lagt sig ud med flere andre bander, bl.a. Brothas fra Mjølnerparken.

Selv om LTF-lederen har afsonet en tredjedel af sin straf under sin varetægtsfængsling og dermed i princippet kunne løslades, valgte retten at opretholde fængslingen af Khan. De fremmødte LTF-medlemmer måtte dermed kigge langt efter at få deres leder at se, da retsmødet sluttede.

Shuaib Khan har kæret afgørelsen om varetægtsfængslingen til Landsretten.