Twitter sletter 7.000 konspirationsteoritiske konti og forventer at fjerne op mod 150.000

Twitter barsler med sletning af tusindvis af konti med forbindelser til højreradikale konspirationsteoretikere, der gennem længere tid har spredt usandheder på det sociale medie.

Konspirationsteoretikere fra bevægelsen QAnon demonstrerer i delstaten Californien imod coronanedlukninger. Bevægelsen er meget aktiv på Twitter, og det forventes nu, at mediet vil slette op mod 150.000 konti med forbindelse til QAnon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sandy Huffaker/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På nuværende tidspunkt har Twittter slettet over 7.000 konti knyttet til den højreorienteret bevægelse QAnon, som siden 2017 har gjort sig bemærket ved at dele konspirationsteoretiske og falske påstande om især venstreorienterede politikere såvel som Hollywood-stjerner.

Ifølge blandt andre BBC News har Twitter planer om at slette op mod 150.000 konti, som har forbindelse til bevægelsen, som forbryder sig mod Twitters retningslinjer .

QAnon blev stiftet i oktober 2017 med et opslag på mediet 4chan skrevet af en person, der kaldte sig Q og hævdede at have fortrolige oplysninger om Trump-administrationen og oppositionen. Efterfølgende voksede opbakningen til denne bruger, og der er nu tale om en bevægelse, som blandt andet tæller tusindvis af konti på netop Twitter, og som er støttet af Donald Trump.

Når Twitter vælger at slette konti med løs hånd, beror det på en stribe falske eller udokumenterede påstande, som bevægelsen har videreformidlet.

Det er blandt andet teorien om »Pizzagate«, en iøjefaldende teori, der drejer sig om, at ledende personer i Det Demokratiske Parti, herunder partiets tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton og hendes mand, tidligere præsident Bill Clinton, skulle have styret en pædofiliring fra kælderen i et pizzeria i USAs hovedstad, Washington, D.C.

Gruppen mener også, at efterforskningen af russisk indblanding i præsidentvalget 2016 er igangsat af globale eliter, og at Donald Trump har en hemmelig plan om at fængsle politikere og filmstjerner for overgreb mod børn.

Efterretningstjenesten FBI udstedte i 2019 en advarsel om »konspirationsteori-drevne ekstremister«, hvor de kategoriserede bevægelsen QAnon som værende en mulig trussel.

Ifølge The New York Times er Twitters aktion mod konspirations-profilerne det første af sin størrelse og slags, men mediet skriver på baggrund af udtalelser fra ansatte i Facebook, at Facebook også forbereder sig på lignende tiltag.

Ifølge en talsperson fra Twitter blev kontiene lukket, fordi deres aktivitet forinden havde været stigende, og de havde deltaget i koordinerede chikanekampagner eller forsøgt at omgå en tidligere bandlysning fra Twitter ved at oprette nye konti, efter en gammel konto var blev slettet.