Tvivlen kom ham til gode: Landsretten frifinder Loyal to Familia-medlem for drabsforsøg og halverer byrettens straf

Loyal to Familia-medlemmet Billal Nabil Hassan er i Østre Landsret blevet frifundet for drabsforsøg på to tilfældige cyklister i 2017. I stedet er han blevet idømt ti års fængsel for at bringe fem personers liv i fare under skudepisoden. Det er en halvering af byrettens straf. Strafferetseksperter vurderer, at retssagens timing kan have haft indflydelse på dommen, og at landsrettens afgørelse ikke kommer til at have indflydelse på den verserende sag, hvor 16 LTF-medlemmer er sigtet for drabsforsøg.

I maj 2018 idømte byretten Loyal to Familia-medlemmet Billal Nabil Hassan 20 års fængsel for blandt andet drabsforsøg og for at have forvoldt fare for andres liv eller førlighed. I dag blev han I Østre Landsret frifundet for drabsforsøg og i stedet dømt for at have bragt fem personers liv i fare. Det medførte en halvering af byrettens straf, som nu lyder på ti års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En septembernat i 2017 affyrede den nu 28-årige Billal Nabil Hassan skud mod tilfældige forbipasserende på Nørrebro i København. I maj 2018 idømte Københavns Byret ham 20 års fængsel for drabsforsøg på to tilfældige borgere og for at have forvoldt fare for andres liv eller førlighed samt våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder.

Den dom er Østre Landsret ikke enig i, og Billal Nabil Hassan er onsdag blevet frikendt for drabsforsøget. Han er i stedet blevet kendt skyldig i at have udsat i alt fem personers liv eller førlighed for nærliggende fare og er derfor blevet idømt ti års fængsel.

Ifølge Billal Nabil Hassans advokat, Jane Ranum, har han da også erkendt sig skyldig i dette. Landsretten har ifølge Ritzau vurderet, at Billal Nabil Hassan ikke havde indset risikoen for, at nogen ville blive ramt af de 11 affyrede skud og dermed kunne dø.

I en pressemeddelelse skriver Østre Landsret, at Billal Nabil Hassans »skudafgivelser og ulovlige våbenbesiddelse havde baggrund i en bandekonflikt«, og derfor dømmes han efter straffelovens paragraf 81 a, den såkaldte bandeparagraf, der giver mulighed for at fordoble straffen, når der er tale om bandekriminalitet.

I Byretten erkendte Billal Nabil Hassan også skyderiet, men nægtede, at det fandt sted i forbindelse med den på det tidspunkt verserende bandekonflikt. Ligesom han nægter, at han skød for at dræbe. Billal Nabil Hassan har været medlem af Loyal to Familia siden 2012 og er tidligere dømt for blandt andet grov vold. I byretten i maj 2018 mærkede Billal Nabil Hassan den strafskærpelse, som Justitsministeriets bandepakke har medført. Fordi skudepisoden fandt sted i et område under kontrol af den rivaliserende bande Brothas, var det også her muligt at fordoble straffen. Derfor blev han idømt den ekstraordinært langvarige straf på 20 års fængsel, som han ankede.

Forskellen på byrettens og landsrettens dom

Ifølge professor i strafferet, Jørn Vestergaard, er tvivlen kommet Billal Nabil Hassan til gode i Landsretten, og samtidig vurderer Vestergaard, at det ikke kan afvises, at det har hjulpet Hassans sag, at episoden fandt sted for nu omtrent halvandet år siden.

»Den delvise frifindelse i landsretten er udtryk for, at tvivlen om den tiltaltes forsæt er kommet ham til gode, og det er helt i overensstemmelse med et grundlæggende princip i strafferetten. Det kan vel ikke afvises, at det har været en fordel for den tiltalte, at begivenhederne er kommet lidt på afstand, og at bandekonflikten så småt er ebbet ud, så det har været muligt at foretage en saglig bevisbedømmelse uden påvirkning fra den anspændte stemning, som gjorde sig gældende sidste år,« lyder det fra Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet.

»Vi er utroligt lettede«

Billal Nabil Hassans forsvarsadvokat, Jane Ranum, udtrykker tilfredshed med landsrettens afgørelse. Anklagemyndigheden havde ifølge Ritzau i førte omgang krævet livstid med en begrundelse om, at skudepisoden fandt sted som led i den københavnske bandekonflikt. Men efter ændringen i skyldsspørgsmålet krævede anklager Andreas Kjærulff i stedet 12-16 års fængsel. Jane Ranum argumenterede for en straf på højst otte års fængsel.

»Både jeg og min klient er utroligt lettede over resultatet. Vi er meget glade, og bortset fra bandeparagraffens skærpede straf er det i overensstemmelse med det, Billal Nabil Hassan har erkendt. Nemlig at have forvoldt fare, og det er han blevet dømt for,« siger Jane Ranum og fortsætter:

»Vi har ikke været enige i brugen af bandeparagraffen, men vi har været oppe imod timingen. Der var en konflikt på det tidspunkt, hvor skudepisoden fandt sted, og det mener landsretten har været en del af motivet.«

Kommende retssager mod LTFere

I øjeblikket finder en retssag sted i Retten på Frederiksberg, hvor yderligere 16 medlemmer af Loyal to Familia er anklaget for trusler og forsøg på manddrab,og som dermed stadig risikerer at blive idømt 20 års fængsel for en episode, der fandt sted ved Tagensvej på Nørrebro 23. oktober 2017. Her blev en person med tilknytning til Brothas udsat for adskillige slag, spark og knivstik i blandt andet ryggen og hovedet.

Men professor i strafferet ved Københavns Universitet, Thomas Elholm, vurderer ikke, at landsrettens afgørelse får betydning for sagen om de 16 LTFere i byretten.

»På baggrund af de foreliggende oplysninger fra pressen og et domsresumé fra landsretten er der efter min mening ikke tale om, at dagens dom fra Østre Landsret får betydning for sagen fra Frederiksberg. Der er tale om to sager, som på flere måder er forskellige. Heller ikke strafudmålingen fra sagen i landsretten, hvor der nu er idømt ti års fængsel i stedet for 20 år, vil være synderlig relevant. Det skyldes navnlig, at landsretten har haft et andet syn på beviserne i sagen og derfor har dømt efter en paragraf om fareforvoldelse, som (så vidt jeg ved) ikke er relevant i sagen fra Frederiksberg,« skriver Thomas Elholm i en e-mail.

Forsvarsadvokat Jane Ranum, der også er advokat i sagen om de 16 LTFere, påpeger, at dommen onsdag ikke får betydning for, om Retten på Frederiksberg idømmer straffe på 20 års fængsel. Her er det blandt andet endnu ikke afgjort, hvorvidt der er tale om drabsforsøg, som med bandeparagraffens bestemmelse kan udløse 20 års fængsel.