Tvivl om ungdomssanktionens virkning

Alternativet til fængsel til de 15-17-årige lovovertrædere har ikke den store effekt, når det drejer sig om at holde dem væk fra kriminalitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen sikre gevinster ved den alternative straf, som unge lovovertrædere dømmes til i stedet for et traditionelt fængselsophold. I hvert fald ikke når det drejer sig om at dreje de unge ind på en bane uden kriminalitet.

Det viser en undersøgelse fra Justitsministeriets forskningskontor, som har sammenlignet en gruppe unge, der er idømt ungdomssanktion, med en anden gruppe, der har fået traditionel straf.

Forskerne har set på tilbagefaldet til ny kriminalitet for 416 unge, der fra 2001 til 2006 blev dømt til ungdomssanktion, og for 438 andre unge, der fra 1998 til 2001 fik en ubetinget fængselsstraf.

En ung røver eller tyv kommer ind i et to år langt forløb med en dom til ungdomssanktion. Først er der to måneder på en lukket institution, derefter kommer 12 måneder i en åben institution eller på et opholdssted, og perioden slutter med tilsyn af kommunen.

Selv om undersøgelsen ikke kan levere klare positive resultater for ungdomssanktionen, har forskerne fundet ud af, at institutionerne behandler de unge meget forskelligt - og at det kan have stor betydning for, om de unge får et liv uden indbrud, overfald og andre former for kriminalitet.

/ritzau/