Tvivl om tilladelse til Kronprinsens storebæltsture

Politiet afviser at have givet tilladelse til kronprins Frederiks brofærden i weekenden, selv om en ny redegørelse fra Sund og Bælt viser, at politiet gav Kronprinsen lov til at køre over broen.

ARKIVFOTO. Kronprins Frederik beklager, at han kørte over Storebæltsbroen, da den ellers var lukket for trafik. Der er nu tvivl om, hvorvidt kronprinsen og følge fik lov til at køre over broen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Jeg har læst redegørelsen, og det kan godt komme til at fremstå, som om at vi har givet tilladelse. Det er ikke tilfældet.«

Det fastslår Steen Nørskov, politiinspektør ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, selv om en ny redegørelse fra Sund og Bælt, som Berlingske Nyhedsbureau har fået indsigt i, viser, at politiet gav Krone 7 lov til at passere broen i weekenden, hvor den ellers var lukket på grund af stormvejret.

Ifølge redegørelsen fik Krone 7 - Kronprinsens bil - lov til at køre gennem betalingsanlægget på Sjælland klokken 15.15 lørdag - altså godt en time efter at broen var blevet lukket for al trafik. Men ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er der aldrig blevet givet tilladelse til, at bilen måtte træde på speederen og fortsætte fra betalingsanlægget og over broen til Fyn.

»Der er blevet understreget flere gange, at der ikke bliver givet nogen tilladelse til at passere broen, men af sikkerhedsmæssige årsager bliver følget lukket igennem betalingsanlægget og kan holde på den modsatte side af betalingsanlægget på det areal, der er. Men ikke med en tilladelse til, at de kan krydse broen,« siger Steen Nørskov.

Hvordan forholder I jer så til, at der bliver trykket på speederen, og Krone 7 faktisk begynder at køre?

»Jamen, det har jeg ingen yderligere kommentarer til i denne her sammenhæng. Det forholder vi os til, og det er det, vi har haft en dialog med PET om.«

Da Krone 7 igen skulle retur til Sjælland natten til søndag, var det heller ikke umuligt at krydse den ellers lukkede bro. Klokken 01.00 natten til søndag varslede Fyns Politi ifølge redegørelsen, at Kronprinsen ville over broen med følgebil, når de ankom til broen senere på natten. Knap to timer senere oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Kronprinsen med følge skulle tillades at krydse broen, og klokken 03.05 havde Krone 7 således passeret den ellers lukkede bro, står det i redegørelsen.

Hvorfor gav I tilladelse til, at Krone 7 måtte krydse broen på hjemturen?

»Vi har stadig ikke givet tilladelse til, at de må krydse broen, men da vi erfarer, at man ønsker at passere broen, så er det, at vi ved korrespondancen med Storebælt siger, at kronprinsen med følge skal lukkes over broen. Men det kan ikke tages som et udtryk for, at der er givet tilladelse til at passere broen,« siger Steen Nørskov.

Hvordan kan det så lade sig gøre, at bilen krydser broen?

»Jeg vil slet ikke gå ind og gisne om, hvad der er den enkelte årsag til det her. Det er min helt klare opfattelse, at vi tydeligt har givet udtryk for, at der ikke var tilladelse til at passere broen, og så må den fremadrettede undersøgelse så vise, hvad der så er årsag til den eventuelle misforståelse, der er opstået,« siger Steen Nørskov.

Politiinspektøren er glad for, at det nu bliver afdækket, hvad der egentligt skete ved Storebæltsbroen under weekendens storm.

»Det er godt, at de her ting kommer frem i lyset, og det er selvfølgelig klart, at vi også har en dialog med PET fremadrettet. Vi har en interesse i at få afdækket, om det er kommunikationen, der har svigtet i den her sammenhæng,« siger han og fastslår:

»Det skal ikke kunne være muligt, og jeg kan heller ikke forestille mig, at det sker igen.«