Tvivl om lønniveauet

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening arbejder kun ganske få udlændinge til under mindstelønnen. Men hvad med de ansatte i virksomheder uden overenskomst, spørger fagforeningen 3F.

Rengøring, gartnerier, skov- og landbrug er nogle af de områder i Danmark, der tiltrækker udenlandsk arbejdskraft. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er de 56.000 østarbejdere i Danmark i modsætning til danskerne villig og mødestabil arbejdskraft – eller er det arbejdsgiverne, der øjner chancen for at trykke lønningerneog hyre arbejdskraft fra de nye EU-medlemmer i Østeuropa fremfor at ansætte ledige danskere? Det er fagforeningen 3F og Dansk Arbejdsgiverforening stærkt uenige om.

DAs adm. direktør, Jørgen Neergard Larsen, gik i søndags i TV-Avisen og forsikrede, at langt hovedparten af de mange udenlandske lønmodtagere, der arbejder i Danmark, lønnes i henhold til overenskomsten. Ifølge DA baserer Jørgen Neergaard Larsen sig på en specialkørsel fra Danmarks Statistik for 100.000 udenlandske lønmodtagere.

Opgørelsen viser, at kun ganske få udlændinge tjener mindre end mindstelønnen, som i 2010 lå på 103 kr. Men statistikken er fra 2010 og altså to år gammel, og bare det seneste år er 10.000 nye østarbejdere kommet til landet oveni i dem, der allerede var her i forvejen.

Fagforeningen 3F mener ikke, at DAs opgørelse dokumenterer, at alle østarbejdere og andre udlændinge arbejder til overenskomstlønninger: »Jeg både håber og tror, at DAs medlemmer overholder de overenskomster, de har indgået med danske arbejdstagere. Men problemet er, at mange arbejdsgivere ikke er medlem af en arbejdsgiverforening,« siger 3Fs cheføkonom, Anita Vium, og henviser til en undersøgelse fra Aalborg Universitet, som anslår, at kun 62 procent af de private virksomheder er organiseret.

Området er en gråzone

Formanden for Den Grønne Gruppe indenfor 3F, Arne Grevsen var forleden hård i sin bedømmelse af danske arbejdsgiveres ansættelse af østarbejdere: »Arbejdsgiverne har fyret danskerne og erstattet dem med udlændinge for at få presset lønningerne og arbejdsvilkårene helt i bund. Nu siger de så bagefter, at danskerne ikke gider de her job. Det er jo rystende,« sagde Arne Grevsen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har opgjort antallet af østarbejdere i Danmark til 56.000. Alene i 2012 kom der ifølge AE 10.000 nye østarbejdere til landet. Der er også 10.600 udlændinge, som arbejder i Danmark for udenlandske entreprenører, som generelt ikke er medlemmer af danske arbejdsgiverforeninger eller har overenskomster med danske fagforeninger. 6.500 af dem er østarbejdere.

Lars Andersen, som er direktør for AE advarer om, at der er et stort gråt område på arbejdsmarkedet for udlændinge, hvor reglerne mere eller mindre omgås: »Selv om der er overenskomst på papiret, så er der eksempler på, at ansatte fra Østeuropa arbejder flere timer eller ikke får deres feriepenge eller pension,« påpeger han.

Lektor og centerleder Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af løn- og arbejdsforhold blandt østeuropæere i danske virksomheder. I følge de foreløbige resultater holder virksomhederne sig på den pæne side af overenskomstmæssige lønninger – selv om der på det grønne område er flere, der ligger under.

I følge Søren Kaj Andersen viser tidligere undersøgelser, at ufaglærte østarbejdere typisk får 10-20 kroner mindre i timen end den ufaglærte dansker, mens faglærte østarbejdere typisk får 30-40 kroner mindre i timen end faglærte danskere.