Tvillinger kommer til at hedde Astrid og Valdemar eller...

Berlingske gætter med lidt hjælp fra en royal navneekspert på, at de kongelige tvillinger får to klassiske danske navne.

Ib og Inge, eller hvad med Valdemar og Astrid? Berlingske har fået en kongelig navneekspert til at give sit bud på tvillingernes navne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Børnenes navne er altid den bedst bevarede hemmelighed ved en kongelig barnedåb. End ikke den kongelige konfessionarius får noget at vide før lige inden ceremonien i kirken. Men traditionen tro fyrer hemmelighedskræmmeriet endnu mere op under rygtestrømmen. Man kan endda tjene penge på, at gætte de rigtige navne. På Berlingske holder vi os heller ikke tilbage med at gætte på de to nye kongelige fornavne - dog med lidt eksperthjælp fra en af landets bedste kongelige navneeksperter.

Otte fornavne

I alt skal otte fornavne skrives på den nyfødte prins og prinsesses dåbsattest, der på torsdag skal døbes i Holmens Kirke. Og der er mange potentielle navne at tage af, ikke mindst fordi børnenes mor er udlænding, lyder vurderingen navne-ekspert Eva Meldgaard, der er tidligere lektor ved Institut for Navneforskning på Københavns Universitet.

Da prins Christian blev døbt gav navnet af konge-traditionelle årsager sig selv. Straks mere usikkert blev det, da navneeksperterne skulle gætte på, hvad Danmarks første tronfølgeprinsesse i 61 år skulle hede tilbage i 2005. Ingen eksperter havde gættet på Isabella, som er den spanske oversættelse af det bibelske navn Elisabeth.

Så hvad skal de to kongelige tvillinger så hede?

Astrid og Valdemar er oplagte bud, mener den kongelige navneekspert Eva Meldgaard, der ved seneste royale dåb gættede tre ud af fire af prinsesse Isabellas navne korrekt.

Langt nede på tronfølgelisten

Hun erkender dog, at det også denne gang kan blive svært at ramme rigtigt. Ikke mindst fordi tvillingerne befinder sig så langt nede på tronfølgelisten. Det gør, at navnene ikke behøver været helt så kongelige, som tilfældet er med tvillingernes ældre søskende.

- For pigen er der klart to navne, som trænger sig på. Min personlige favorit er Astrid. Det er et smukt navn, og var også den belgiske kongemoders navn, som var meget vellidt i det danske kongehus. Ingrid er selvfølgelig også et oplagt navn på grund af kronprins Frederiks tætte bånd til sin mormor, Dronning Ingrid, forklarer Eva Meldgaard.

Internationalt navn kan blive joker

Men hun understreger, at det med børnenes udenlandske mor kan blive meget svært at gætte navnet. Prins Felix er et godt eksempel på, at de kongelige ikke viger tilbage fra at vælge atypiske navn til deres børn, forklarer navneeksperten til Berlingske.

Når det kommer til den nyfødte prins' navn, føler Eva Meldgaard sig næsten sikker i sin sag.

- Med drengen holder jeg på Valdemar. Det er brugt før i prins Christians navnerække, og prins Valdemar var den klar mest populære af Christian IX’s sønner, der som den eneste blev boende i Danmark. Og så er det for øvrigt et populært dansk navn lige nu, siger Eva Meldgaard, der som joker smider Axel og Knud ind i gættepuljen.

- Der er snart på tide, at vi får en prins Knud. Axel var en god ungdomsven til Christian IX og har også en moderne klang over sig, mener Eva Meldgaard, der er forhenværende lektor ved Institut for Navneforskning og har studeret royale navne i mange år.

Vi får ingen prinsIB

Straks nemmere bliver det, når det kommer til at udelukke navne. Et prinse- og prinsessenavn skal være rimeligt internationalt, derfor er navne med de tre danske bogstaver æ,ø og å ifølge Eva Meldgaard udelukket, ligesom helt korte navne også er bandlyst.

- De helt korte drengenavne som Bo og Ib er udelukket. Det skal jo lyde godt i forhold til titlen. Prins Ib, lyder f.eks. helt forket. Neutrale navne som Sanne duer heller ikke, forklarer Eva Meldgaard.

Navnespændingen bliver udløst på torsdag klokken 15.30 i Holmens Kirke i København. Modsat andre monarkier er traditionen her i landet, at navne på de nyfødte holdes hemmelige helt frem til selve dåbshandlingen.

Siden dronning Margrethes dåb i 1940 har traditionen været, at de kongelige babyer døbes med fire fornavne og intet efternavn.