Tvangsoverspisere mangler psykisk behandling

40.000 danskere lider af den psykiatriske lidelse tvangsoverspisning, men behandlingstilbuddene overser det psykiske aspekt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der mangler tilbud om psykisk behandling til de 40.000 danskere, der lider af den psykiatriske lidelse tvangsoverspisning.

Det fastslår flere eksperter i lørdagens udgave af Politiken. Eksperterne vurderer behandlingsformerne til at fokusere på maven frem for psyken hos tvangsoverspiserne, som kan få behandling i form af fedmeoperationer og diætister – men ikke psykologhjælp.

»Hele det psykologiske aspekt ved overvægt bliver i høj grad overset,« siger Linda Lassen, der er psykolog, specialist i psykoterapi og forfatter til flere bøger om overspisning, til Politiken.

»Overvægtige er jo ikke dummere end alle andre mennesker. Når de har prøvet 50 forskellige kure, og intet har hjulpet dem, så skulle man måske grave lidt mere i, hvad der ligger bagved, og ofte vil man finde en spiseforstyrrelse,« fortsætter hun.

Tvangsoverspisning er for nylig blevet en anerkendt diagnose i USA, og fagfolk forventer, at det samme vil ske i Danmark i nær fremtid. Lider man af tvangsoverspisning, spiser man enorme mængder mad, men kaster ikke op som bulimikere, og man forsøger ikke at blive så tynd som muligt som anorektikere. Flere risikerer dermed at dø af overvægt, hvis de rammes af lidelsen.

Det er Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der vurderer, at der er i alt 40.000 tvangsoverspisere i Danmark, og det er flere end antallet af anorektikere og bulimikere tilsammen. Generalsekretær i LMS Steen Andersen vurderer, at 90 procent af tvangsoverspisere ikke får hjælp netop på grund af det manglende fokus på den psykiske behandling.

»Den største udfordring er, at vi her har en sygdom, som man ikke kan få behandling for. Hvis man overspiser på grund af psykiske problemer, hjælper hverken diætister eller fedmeoperationer på problemet,« siger han til Politiken.

Det er kun på Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstaden, der behandler tvangsoverspisere, som ellers må ty til private tilbud, som de selv skal betale for.