Tvangsoverspisere må undvære hjælp trods effektiv behandling

Der findes effektiv behandling mod tvangsoverspisning, men den tilbydes ikke længere til patienterne.

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider 40.000-50.000 personer i Danmark af tvangsoverspisning (arkivfoto). Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer, der lider af spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning, har siden januar sidste år måtte lede forgæves efter specialiseret behandling.

Og det er på trods af, at der er udviklet en effektiv behandling mod sygdommen, ligesom at tvangsoverspisning er en psykiatrisk lidelse på linje med anoreksi og bulimi.

Det skriver Politiken torsdag.

Behandlingen blev udviklet med hjælp fra satspuljemidler, men trods overraskende gode resultater har den ikke fået tilført nye midler.

Det er beklageligt, mener Mette Waaddegaard, der er afsnitsledende overlæge på Psykoterapeutisk Ambulatorium for Spiseforstyrrelser på Psykoterapeutisk Center Stolpegård.

- Vi taber en stor patientgruppe på gulvet. Får de ikke den behandling, de har brug for, kan deres symptomer blive forværret, siger hun til Politiken.

- Det er rigtig positivt, at vi har fået udviklet et effektivt ambulant behandlingstilbud, men man har glemt at sørge for ressourcer til efterfølgende at få behandlingen implementeret i psykiatrien, tilføjer hun.

Charlotte Fischer (R), formand for psykiatriudvalget i Danske Regioner, erkender, at "der er opstået et hul" i behandlingstilbuddet.

- Der er opstået et vadested lige nu, hvor vi står med en ny patientgruppe, der ikke tidligere har haft en officiel diagnose.

- Men selvfølgelig skal de behandles, og vi skal med erfaringerne fra satspuljeprojekterne til at skrue et behandlingstilbud sammen, siger hun til Politiken.

Regionerne vil nu tage kontakt til Sundhedsstyrelsen for at få nedsat en arbejdsgruppe.

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider 40.000-50.000 personer i Danmark af tvangsoverspisning eller binge eating disorder (BED).