Tvang virker – lad os bruge mere tvang

Ideer er afgørende for fremskridt. Det frie samfund er en markedsplads, hvor de bedste opfindelser konkurrerer og driver os fremad mod nye landvindinger. Det er derfor, Vesten vinder, mener nogle. Danske politikere har også masser at byde ind med på verdenshistoriens markedsplads, og det gjorde de i den grad denne uge.

Collage: Henriette Vabe. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Blandt andet ved at foreslå tvungen motion til ansatte i Københavns Kommune.

Ninna Thomsen, der er SFs sundheds- og omsorgsborgmester i København, mente, at erfaringerne fra et pilotprojekt havde været så gode, at hun foreslog en times ufrivillig motion om ugen for sosuer, rengøringsfolk og andre i risiko for nedslidning. Adspurgt hvorfor det ikke skulle være frivilligt at deltage, forklarede hun, at pilotprojektet skam var frivilligt i begyndelsen, men at der ikke var nok, der dukkede op.

»Vi var derfor nødt til at gøre træningen obligatorisk. Både for arbejdspladsen og for medarbejderne. Herefter fik projektet hurtigt den ønskede effekt,« sagde Ninna Thomsen til Berlingske.

Så langt har hun selvfølgelig ret. Når nu tvang virker, hvorfor så lade folk vælge selv?

Ærgerligt nok gjaldt forslaget ikke hende selv og resten af kontorfolket, der tilsyneladende sætter deres mentale helbred på spil ved at at sidde bag en computer og udtænke nye ideer.

Forslaget faldt i øvrigt, da kun Ninna Thomsens eget parti, SF, stemte ja.

En lignende tanke blev fremsat i Sverige, hvor de altid er lidt længere ude. Her foreslog en lokalpolitiker at give offentligt ansatte en time fri hver uge til at dyrke sex, fordi hans kommune, Övertorneå, lider under et befolkningstal på kun 4.549.

»Dette gør, at der bør opmuntres til børnefødsler. Da sex desuden er en glimrende motionsform med dokumenterede positive effekter for trivslen, bør kommunen slå to fluer med ét smæk og opmuntre personalet til at udnytte deres velfærdstime til at gå hjem og dyrke sex med deres partner,« forklarede lokalpolitikeren Per-Erik Muskos ifølge Jyllands-Posten.

Heller ikke det forslag blev vedtaget.

Kreative ideer trives også hos partiet Alternativet, der ikke nødvendigvis lader sig stoppe af, om de er specielt gode. Denne uge foreslog partiet således at afskaffe eksamener og karakterer i folkeskolen, og det fremgår af partiets nye skoleudspil, at det vil gøre op med »konkurrencestatens forsimplede og forfejlede undervisnings- og uddannelsestænkning«. Modtagelsen var dog ikke overvældende. Ikke engang hos skoleeleverne.

»En gang imellem er der nødt til at være en eller anden form for karaktergivning, så man følger op på, hvad man har fået ud af at gå i skole i ti år,« sagde Mads Løjtved Rasmussen, næstformanden i Danske Skoleelever til Information.

Til gengæld ligger forslaget meget godt i tråd med Alternativets andet forslag om at afskaffe fag. I stedet for historie, naturfag og biologi skal eleverne undervises i erkendelse, medborgerskab, klima og bæredygtighed.

Alternativet helmer tilsyneladende ikke, før den sidste rest af viden er fjernet fra uddannelsessystemet, og det er selvfølgelig også en slags historisk milepæl.

Ugen sluttede med noget så sjældent som en politiker, der indrømmede, at han havde fået en dårlig idé. Transportminister Ole Birk Olesen fra LA var torsdag kaldt i samråd, fordi han for syv år siden skrev, at kvinder var uden moral og ære. Han har siden forklaret, at han ikke har noget imod kvinder, at han selv har stemt på kvinder, og at han på en ironisk måde ville udstille, at det er tilladt at tale dårligere om mænd i den offentlige debat end om kvinder.

»Den fik lidt ekstra gas,« sagde han om formuleringen.

Nu har humor aldrig været en borgerlig kerneværdi, men det bliver det nok heller ikke efter denne sag. Samrådet sluttede interessant nok med en mere ydmyg Ole Birk Olesen, end mange er vant til at se.

»Jeg vil bare sige tak for lejligheden til at forklare mig. Det har været en sag, der har ærgret mig meget. Derfor har jeg nok heller ikke været så aktiv i debatten omkring den – jeg ville helst bare have det til at gå væk, at jeg havde dummet mig,« sluttede ministeren.

Det kræver selvfølgelig mod at stå frem i 2017 og slå fast, at man har taget fejl, og at kvinder faktisk er almindelige mennesker. Samtidig viser samrådet, at LA faktisk er et almindeligt parti, der lige som alle andre opgiver mærkesager for at gå i regering.

Leny Malacinski er journalist.