TV2 Øst vil give folketingskandidater stød i live-debat på tv: »Der er jo ikke nogen, der får stød, så de dør«

TV2 Øst vil ramme de unge seere med en debat, hvor en ung influencer vil give folketingskandidaterne stød, hvis de taler i floskler eller afbryder hinanden. Kandidat for Venstre takker nej til at medvirke og kalder konceptet latterligt. Nyhedschef forventer sagligt indhold.

Det foregik helt traditionelt, da Danmarks Radio afholdt partilederrunde på valgkampens første dag. TV2 Øst vil forsøge med et mere underholdningspræget format, når de forsøger at nå ud til de unge seere 30 maj 2019.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reglerne er klare:

Hvis folketingspolitikerne afbryder hinanden, taler i floskler, eller går efter modstanderen personligt, ja, så får de stød. Og ikke af hvem som helst, men af den 21-årige influencer Mads Marius.

Det er konceptet for TV2 Østs politiske debat, som vises live 30. maj. Det er TV2 Østs ungdomsredaktion, Kras, der står bag, og debatten sendes live på TV2 Øst samt på Kras' Facebookside. Formålet er at nå de unge seere, som ikke ser de traditionelle politiske debatter, forklarer TV Øst.

Men konceptet er en hån mod den politiske samtale, mener Morten Dahlin, som er blevet inviteret til at deltage i debatten som folketingskandidat for Venstre.

»Det er et latterligt koncept, der tager den politiske debat ned på et niveau, hvor den ikke hører til. Der er mange andre måder, man kan lave politisk debat sjovt og anderledes og interessant på, end ved at give folk stød på live-tv,« siger han.

Debatten skal stå mellem folketingskandidater, der stiller op i Sjællands Storkreds, og deltagerne udstyres med stødarmbånd, som vil give »forholdsvis milde« stød »tilpasset den enkelte«, oplyser TV2 Øst i invitationen.

»Ingen bliver tvunget til at være med. Det er en debat med glimt i øjet, der er jo ikke nogen, der får stød, så de dør«


Er det ikke en fin mission at forsøge at klæde de unge på til valget på deres præmisser?

»Det er super fedt at prøve at inddrage nogle grupper, som normalt ikke er så interesseret i den politiske debat. Men man godt lave ting med humor, uden at falde ned på det der reality-niveau, som jeg synes, det her er,« siger Morten Dahlin.

»Reglerne er også helt fair, og de har sikkert ret i, at der er for meget af den slags i politik. Men ved at acceptere, at det er legitimt, at en youtube-influencer skal give politikere stød, hvis de ikke overholder visse regler, så gør man den slags stuns til en del af den politiske debat - og det er ikke med til at hæve niveauet, tværtimod«

Morten Dahlin vil derfor takke nej til at deltage i debatten, selvom beslutningen faktisk har været vanskelig:

»Det er selvfølgelig attraktivt som ny kandidat at få mulighed for at komme på tv og komme ud med sine politiske budskaber, for det er en måde at komme i kontakt med mange potentielle vælgere på. Det er den helt ærlige udlægning,« siger han.

Forventer sagligt indhold

Hos TV2 Øst forklarer nyhedschef Anders Riisgaard, at konceptet er et forsøg på at facilitere en debat, som skærer ind til benet og navigerer uden om nogle af de ting, som TV2 Øst formoder, at unge mennesker er trætte af i politiske debatter.

»Der bliver lagt få regler ned, blandt andet at man ikke må afbryde hinanden, og så kan man ellers have en fuldstændig saglig debat - med det her sjove twist, at hvis man bryder reglerne, så får man et lille rap over nallerne«, siger Anders Riisgaard.

»Ingen bliver tvunget til at være med. Det er en debat med glimt i øjet, der er jo ikke nogen, der får stød, så de dør,« siger han.

Anders Riisgaard er ikke enig i, at konceptet er ødelæggende for den demokratiske samtale:

»Jeg har en forventning om, at der kommer en saglig debat ud af det, hvor man kan lære noget, selvom man normalt ikke ser politiske debatter. Det er min forhåbning. Det er lidt af det, vi er sat i verden for som public service medie, og særligt vores ungdomsredaktion, som skal forsøge at ramme en ny målgruppe, som vi aldrig har ramt før«.

Er det ikke at tale ned til de unge at tro, at de kun vil se politisk debat, hvis politikerne får stød?

»Det er unge mennesker, der har fået ideen. Jeg er for gammel til at være i målgruppen til det program. Men hvis alle deltagere er med af egen fri vilje, og synes det er sjovt, så har jeg svært ved at se det store problem.«

Anders Riisgaard mener desuden, at det er »useriøst« at sammenligne formatet med reality-tv:

»Det handler jo ikke om, hvem der skal date hvem. Det handler om politiske holdninger og meninger.«

TV2 Øst er desuden vært for en traditionel politisk debat dagen før folketingsvalget.