TV 2 skrottede »stødende« julekalender. Nu byder en anden kanal sig til

Tv-kanalen dk4 er bestyrtet over, at »TV 2 på denne måde nægter at vise noget af vores fælles danske tv-arv« – og tilbyder at købe en særdeles omdiskuteret julekalender.

»Vi kender vores seere, og vi ved, at de er kløgtige og i stand til at gennemskue, hvad der er op og ned i denne sag,« siger dk4s administrerende direktør, Stig H. Hasner. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med blot en uge til december pillede TV 2 en vaskeægte juleklassiker fra både sendeflade og streamingtjeneste.

»Alletiders Julemand«, den tredje julekalender, indeholder nemlig »skildringer af mennesker og kulturer, der i 2022 kan virke stødende«.

Men nu bliver det – måske – alligevel muligt at se Pyrus, Kandis og Gyldengrød i aktion. Tv-stationen dk4 ønsker nemlig at vise julekalenderen, hvis de får lov at købe den af TV 2.

»Vi deler dagbladenes bestyrtelse over, at TV 2 på denne måde nægter at vise noget af vores fælles danske tv-arv,« siger administrerende direktør Stig H. Hasner i en pressemeddelelse.

»Der er ingen tvivl om, at Alletiders Julemand er en del af den fælles forståelse, vi har her i landet af, hvad julehygge er, og den synes jeg ikke, nogen skal snydes for. På dk4 sætter vi en ære i at vise programmer og fortællinger, som de andre tv-stationer ikke finder nødvendige eller relevante, for vi ved, at vores seere gerne vil opleve mere og andet end det, der finder vej til de statsejede tv-stationers sendeflade.«

Utilfreds flødebolle

Det vakte stor opstandelse, da juleweb.dk fredag kunne afsløre, at TV 2 havde skrottet »Alletiders Julemand«.

Det skete, efter kanalen havde gennemset julekalenderen med nye øjne.

»I vores gennemsyn mener vi, at »Alletiders Julemand« indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst,« sagde konstitueret fiktionschef Mette Nelund til julemediet.

Juleklassikeren, som oprindelig blev vist i 1997, har tidligere fået kritik for visse scener.

Blandt andet er en scene til sangen »Gi' mig guf og gi' mig godter«, som viser en gruppe dansere klædt ud som flødeboller med blackface, i 2014 blevet beskyldt for at være en racistisk karikatur.

I en anden episode ser Pyrus en historie af »Den Store Bastian«, hvor tre drenge bliver skældt ud og efterfølgende dyppet i blæk, da de angiveligt driller en, som i julekalenderen bliver kaldt »neger«. Denne scene er også blevet kritiseret.

Efterfølgende har både Pyrus-skuespiller Jan Linnebjerg, instruktør Martin Miehe-Renard og sågar en af de drenge, der spillede flødebolle, gjort deres utilfredshed klar.

»Vi var jo bare flødeboller i en dans, i en slikdans,« sagde den nu 33-årige Nicklas Færch til Radio4.

Kinesersang er »noget helt andet«

Som erstatning for den ifølge TV 2 upassende kalender har man i stedet valgt at sende den fjerde Pyrus-julekalender, »Alletiders Eventyr«.

Den indeholder ikke sort ansigtsmaling. Der indgår dog en sang, hvor der blandt andet bliver sunget, at »I Kina siger de pingeling, hver gang at de får ris«.

Det er dog »noget helt andet«, siger indeholdsdirektør hos TV 2 Lotte Lindegaard til TV 2:

»I Pyrus 3, altså »Alletiders Julemand«, kan man få den følelse, at det er forkert at være mørk. Det er et ret voldsomt budskab. Vi ville ikke have lavet Pyrus 4 i dag, som indeholder kinesersangen. Men det er alligevel noget helt andet, end det vi oplever i Pyrus 3.«

Kan være anledning til samtale

Men dk4 deler altså ikke TV 2s opfattelse af, at »Alletiders Julemand« ikke skal være at finde i danskernes fjernsyn fremover.

»Vi kender vores seere, og vi ved, at de er kløgtige og i stand til at gennemskue, hvad der er op og ned i denne sag,« siger Stig H. Hasner.

»Vi synes, at Alletiders Julemand er et historisk dokument, som alle bør kende til, og hvis nogen synes, at moralen ikke passer med tidens normer, så er det da et strålende afsæt til at tale om, hvad der gælder for i dag, og hvordan tingene forandrer sig. Den refleksion skal de danske tv-seere ikke undvære.«

Ifølge dk4 er TV 2 endnu ikke vendt tilbage på anmodningen om at købe »Alletiders Julemand«.

De har ellers temmelig travlt, for hvis det lykkes, skal julekalenderen allerede vises fra torsdag 1. december klokken 20.