Tusindvis slutter sig til oprør: Træk støtten til vedtaget tekst tilbage

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

3.241 forskere opfordrer nu uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at trække sin støtte til en vedtagelsestekst om overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik på denne solrige onsdag morgen.

I dagens overblik kan du læse om en tidligere soldat, der nu er aktiv i Men In Black, hård kritik af S-regeringen fra en tidligere PET-chef, forskere, der har fået nok, og ulovligt salg af levende personers organer i EU.

Har du svært ved at se skærmen for den blændende sol, eller orker du bare ikke at læse artiklen, kan du som altid få læst overblikket op i Berlingskes daglige podcast her.

Dagens coronatal er endnu en gang rekordlave. De få positive test skyldes ifølge SSI fortsat mangelfuld indberetning, men til gengæld kan man glæde sig over indlæggelsestallet, der ikke har været lavere siden oktober.

Kronprins Frederik stopper

I 12 år har kronprins Frederik været medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Men nu er det snart slut, skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

IOC står for at arrangere De Olympiske Lege og er egentlig en neutral, upolitisk organisation. Alligevel har kronprinsen gennem årene været udsat for kritik i forbindelse med sit medlemskab af komiteen.

Kritikken kom blandt andet, efter at kronprins Frederik stemte imod et flertal i Folketinget om at udelukke Rusland fra OL i Rio de Janeiro i 2016 efter en omfattende dopingskandale. På den måde lagde Danmark to forskellige udenrigspolitiske linjer, mente kritikerne – den ene fra Folketinget og den anden fra en upolitisk kronprins.

Det er dog ikke grunden til, at kronprins Frederik stopper i IOC. Det gør han for at bruge mere tid på »den grønne dagsorden, bæredygtighed og innovation«. Derudover går kronprinsen efter et æresmedlemskab i komiteen.

Tidligere PET-chef gennemhuller regeringens forklaring om Syrien-børn

Berlingske skriver, at regeringen, ifølge en tidligere spionchef i PET, spiller hasard med Danmarks sikkerhed ved ikke at bede om en ny vurdering af de resterende mødre og deres børn i syriske fangelejre.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og regeringen begrunder hjemtagelsen af de tre kvinder og børnene med truslen mod Danmark og faren for yderligere radikalisering i lejrene. Men her glemmer regeringen noget afgørende, lyder det fra Jakob Kaarsbo, der er tidligere chef for kontraterror i PET, og flere sikkerhedseksperter.

Regeringen har bedt PET om en ny trusselsvurdering af kvinderne med dansk statsborgerskab, der tilbydes at komme til Danmark. Samtidig har den dog bevidst undladt at indhente en tilsvarende vurdering af de andre tre kvinder. Og det er ganske usædvanligt, påpeger Jacob Kaarsbo.

»Hvis man virkelig kerede sig om Danmarks sikkerhed, skulle de sidste tre kvinder selvfølgelig også undersøges. Med min baggrund vil jeg sige, at det er ikke at varetage Danmarks sikkerhed ikke at undersøge det,« siger han til Berlingske.

Militærveteran deltager i Men In Black-demonstrationer og »brækker sig« over journalister

Berlingske har interviewet Brian Bjørnsøn, der er tidligere soldat og har været udsendt til Afghanistan og Kosovo. Selvom han har fået nok af krig, iklæder han sig sin gamle uniform, når han deltager i demonstrationer mod restriktioner og håndteringen af covid-19.

Brian Bjørnsøn var blandt de første uniformerede demonstranter, der efter årsskiftet begyndte at dukke op til Men In Blacks demonstrationer. Han mener, at der mangler evidens for, at covid-19 rent faktisk findes, og at restriktionerne indgår i en verdensomspændende konspiration, som involverer danske politikere, embedsmænd og pressen.

Flere og flere mænd i uniform deltager i Men In Blacks demonstrationer mod coronarestriktionerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Han mener således, at nedlukningen af Danmark er »højforræderi«, og at landets journalister er »betalt for at beholde status quo«.

»Jeg brækker mig seriøst over jeres propaganda og jeres evne til ikke at berette om sandheden,« siger veteranen til Berlingske.

Oprør blandt forskere breder sig

I Politiken kan man læse, at over 3.000 danske og udenlandske forskere har sat deres navn på et åbent brev, der opfordrer regeringen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at trække støtten til en vedtagelsestekst tilbage om overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer, som et flertal af Folketingets partier i sidste uge stillede sig bag.

Forskerne mener, at vedtagelsen udgør en trussel mod forskningsfriheden, og udtrykker bekymring om, at enkelte forskere er blevet kritiseret af blandt andre folketingsmedlemmerne Henrik Dahl (LA) og Morten Messerschmidt (DF).

»Forskningsfriheden er under øget pres. I de politiske kampagner imod bestemte forskningsfællesskaber er individuelle forskere blevet udstillet og udskammet i den offentlige debat«, lyder det i det åbne brev.

Henrik Dahl (LA) har blandt andet kaldt en navngiven forsker »enøjet«. Hans kritik af visse forskningsmiljøer er en af grundene til, at tusindvis af forskere på tværs af fagområder nu siger fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

I mandagens Politiken skrev 262 forskere, hvis stofområder har været under politisk kritik, under på et debatindlæg, der problematiserede, at mange forskere bliver »intimideret og chikaneret i en sådan grad, at flere er blevet sygemeldt«.

Uddannelses- og forskningsministeren afviser kritikken af vedtagelsesteksten og påpeger, at hun ikke har deltaget i kritikken af individuelle forskere.

Forbryderring i EU-land solgte fattige personers organer til rige fra hele verden

Berlingske beskriver, hvordan en usædvanlig grov skandale har rystet Bulgarien.

I årevis har et statshospital været aktiv deltager i en forbryderring, der leverer ulovlige organtransplantationer fra levende donorer til velhavere fra hele verden. Og trådene går helt til tops i den tidligere regering.

Mindst 14 gange i 2019 og 2020 har hospitalet skåret organer ud af primært unge, fattige mennesker fra Ukraine og Moldova og indopereret dem i totalt fremmede velhavere fra Tyskland, Israel, golfstaten Oman, Syrien og selv helt fra Japan.

Landets lægemiddelstyrelse sendte i oktober 2020 oplysningerne med dokumentation om den ulovlige praksis videre til sundhedsministeren og den bulgarske sikkerhedstjeneste, DANS. Men ingenting skete.

I april gik regeringen så af efter bunkevis af anklager om korruption, og derfor er historien først nu blevet fortalt til offentligheden af den nye sundhedsminister.

På denne dag:

I 1990 indførte Ruslands parlament pressefrihed og ophævede statens monopol på radio og tv.

Det sker i dag:

  • Østre Landsret fortsætter ankesagen mod Nanna Skov Høpfner, der i marts fik dobbeltstraf for at opfordre til at »smadre byen på en ikkevoldelig måde« til en Men In Black-demonstration. I Københavns Byret blev hun idømt to års fængsel for blandt andet at have opfordret til vold.
  • Folketingets partier mødes for at blive enige om den næste fase i genåbningen, der starter på fredag den 11. juni. Der skal blandt andet diskuteres udfasning af coronapas, åbningstider for barer og restauranter samt mundbind.