Tusindvis af kvinder fejlagtigt frameldt screening for brystkræft

Kvinder i Region Syddanmark, der ikke har reageret på invitationer til mammografi, er blevet meldt helt ud af screeningsprogrammet.

7.223 kvinder i Region Syddanmark er ved en fejl blevet frameldt en screening for brystkræft. Derfor bliver kvinderne nu genindkaldt til en mammografiscreening, oplyser regionen.

Det drejer sig om kvinder, der i perioden fra 2008 til 2013 ikke har fået et regelmæssigt tilbud, sådan som 50-69-årige kvinder ellers skal have hvert andet år.

Kvinderne har ikke fået et regelmæssigt tilbud, fordi regionen frem til 2013 meldte kvinder, der ikke reagerede på i alt tre invitationer til screening, ud af mammografiscreeningsprogrammet.

Nu har en juridisk undersøgelse imidlertid vist, at det var en uhensigtsmæssig administrativ praksis. Derfor tilbydes de frameldte kvinder nu en ny tid.

»Vi har tolket kvindernes manglende fremmøde som om, de ikke ønskede at være omfattet af screeningsprogrammet. Det har aldrig været vores intention at fratage kvinder, der gerne ville undersøges for brystkræft, muligheden for en screening. Vi beklager meget, hvis det er sket. Derfor sætter vi også alle kræfter ind på at informere de berørte kvinder om, at de kan få en hurtig tid til screening eller kan søge erstatning, hvis de har fået brystkræft,« siger direktør for sundhed i Region Syddanmark Per Busk i en pressemeddelelse.

De nærmeste pårørende til 22 kvinder, der i mellemtiden er døde med brystkræft, bliver informeret om, at de har mulighed for at søge erstatning ved Patienterstatningen, oplyser regionen. Det sker, fordi det ikke kan udelukkes, at kræftsygdommen måske kunne have været opdaget tidligere, hvis kvinden var blevet indkaldt til regelmæssig mammografiscreening.

I 1993 fastlagde det daværende Fyns Amt en procedure om, at kvinder, der ikke møder op til screening efter en indkaldelse og to påmindelsesbreve, automatisk bliver frameldt programmet. I dag er der dog ingen syddanske kvinder, der bliver meldt fra programmet for mammografiscreening, hvis de ikke møder op, oplyser Region Syddanmark.