Tusindvis af køer og får skal slippes løs på Læsø

Flere tusinde kreaturer skal afgræsse en tredjedel af øen i Kattegat. Det redder unik natur og skaber nye arbejdspladser, håber Miljøministeriet og øens borgmester.

Læsø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er massevis af »muh« og »mæh« på vej til Læsø.

Op til 2.500 køer og får skal således sørge for, at en tredjedel af øen i Kattegat bliver afgræsset, og det vil betyde genoprettelse af åbne engområder for fuglevildt. Oven i købet vil de mange kreaturer, der er del af et nyt projekt, være med til at skabe nye arbejdspladser på øen, lyder håbet.

- Det kan betyde rigtigt meget. Det projekt, vi er ved at søsætte, skal gerne kunne bringe naturen tilbage til den stand, den har været i før, siger borgmester for Læsø Kommune, Thomas Olsen, Læsø Listen.

Han er begejstret for det nye projekt på øen i Kattegat, som EU og Miljøministeriet støtter med sammenlagt 15 millioner kroner.

- Det skal gerne kunne give arbejdspladser kombineret med, at vi får passet vores arealer, siger borgmesteren.

Han forventer, at der blandt andet skal ansættes hyrder til at se efter de mange dyr. Miljøministeriet forudser, at det på sigt kan betyde genåbningen af øens slagteri.

Før projektet når så langt, kræver det godkendelse fra de cirka 350 lodsejere, der ejer de 4.000 hektar jord, som skal inddrages.

Borgmesteren håber, at lodsejerne kan søge sammen i et slags laug og på den måde drive området i fællesskab.

- Det er klart, at når man skal samle så mange lodsejere, så vil det afføde gnidninger. Det er naivt ikke at tro andet. Men jeg vælger at tro på det her, for man kan se, at det her er noget, som Læsø har mulighed for at svinge sig op på, siger Thomas Olsen.

Et møde i november skal være med til at afklare projektet, der indtil videre har støtte i fem år.

Optimismen er også til stede i Naturstyrelsen, en offentlig myndighed under Miljøministeriet, der ser store perspektiver i projektet.

- Der er turistpotentiale, der er arbejdspladser forbundet med det, og det kan skabe en fællesskabsfølelse på øen, forudsiger skovrider og projektansvarlig i Naturstyrelsen, Jesper Blom-Hansen.

Det er omfanget af projektet, der gør projektet unikt, fortæller han.

- Vi er oppe i en skala, hvor vi kan optimere naturpleje, samtidig med at vi kan skabe sund økonomi og grønne arbejdspladser, siger skovrideren.