Tusindvis af kæledyr ryger i skraldespanden

Flere katte og kaniner bliver efterladt på parkeringspladser og øde veje af ejere, som ikke vil have dem. Men må man dumpe sit kæledyr?

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Katte og kaniner bliver efterladt i papkasser, sportstasker og skraldespande, og hunde bliver bundet til en lygtepæl på en rasteplads og efterladt.

I 2015 modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral henvendelser om 3.998 dyr, der er blevet fundet af privatpersoner, efter dyrene var blevet efterladt af deres ejere.

Det er en stigning på 70 procent i forhold til 2014.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man kan svigte sit dyr på den måde, og overlade det til en uvis skæbne. Men det mest urovækkende er, at tendensen er stigende. Hver gang vi tager et kuld killinger op af en kasse, skal man huske, at en person har lagt låget på og er gået sin vej, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

- Nogle gange er det for sent at redde dyrene, når vi bliver involveret i sagen. Så er dyrene døde af tørst, kulde eller varme, siger han.

Det er især katte, som danskerne skiller sig af med. 85 procent af de dumpede dyr sidste år var katte, og størstedelen af dem var killinger. Den næststørste gruppe er kaniner. I 2015 blev 363 kaniner efterladt af deres ejere, og det er 63 procent flere end i 2014.

Men det er ulovligt at dumpe sit kæledyr i en papkasse ved vejen, vurderer Birte Broberg, veterinærinspektør i Fødevarestyrelsen.

- I Dyreværnsloven står der, at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse og angst. Jeg vil anse det som uforsvarligt at efterlade dyr på en rasteplads, siger hun.

Ifølge Birte Broberg vil straffen typisk vil være en bøde.

Men hvad gør man så, hvis man ikke har plads til et kuld killinger mere? Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man som udgangspunkt steriliserer dyr, som man ikke ønsker skal få unger. Er uheldet ude, må ejeren først prøve at finde nye ejere til dyret, før de tyr til aflivning.

- Det er ejeren, der har ansvaret for at dyret kommer godt videre, hvis man vil skille sig af med det. Hvis man ikke kan finde nye ejere, må man aflevere dyret på et internat, siger Jens Jokumsen.

Det koster penge at indlevere et dyr på et internat. Til gengæld sørger internatet for pasning, foder og pleje, indtil der bliver fundet nye ejere.

- I værste fald må man gå til en dyrlæge og få dyret aflivet, siger Jens Jokumsen.

Hvis man ikke vil bruge penge på en dyrlæge, må man også aflive dyret selv. Så længe man overholder Dyreværnsloven, der siger, at den, der afliver et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Det er forbudt at drukne dyr.

Men for katte og hunde er der særlige regler.

- Hunde og katte må kun aflives af dyrlæger, slagtere og personer med jagttegn. Det gælder dog ikke hundehvalpe og kattekillinger, hvis man afliver dem senest en uge efter, de er født, siger hun.

Bortset fra drukning er der ingen regler for, hvordan man skal aflive en kanin eller et hamster, så længe aflivningen sker så hurtigt og smertefrit som muligt.

- Lige meget hvordan man slår dyret ihjel, skal man være sikker på, at det virker, siger Birte Broberg.

Hvis man finder et dyr i nød, kan man få hjælp ved at ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812.

Fakta: Antal dumpede dyr i 2015

- 3.389 katte

- 363 kaniner

- 61 eksotiske fugle

- 58 skildpadder

- 27 rotter og fritter

- 24 marsvin

- 22 slanger og krybdyr

- 21 hamstere

- 18 hunde

- 15 høns og ænder

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

/ritzau/FOKUS