Tusindvis af hunde aflives fordi ejerne ikke kan passe dem

Hvert år afliver dyrlæger i tusindvis af raske hunde, fordi ejerne ikke har sat sig godt nok ind i, hvad det vil sige at have hund.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år må dyrlæger aflive i tusindvis af hunde, der ikke er fysisk syge, skriver Politiken.

Hundene har typisk angst, er aggressive, har problemer med at være alene hjemme eller må lade livet af den simple grund, at deres ejere har fortrudt, at de har købt dem, fortæller en række dyrlæger og hundeadfærdseksperter.

Årsagen til problemerne skal i langt de fleste tilfælde findes hos ejerne.

»Rigtig mange har ikke sat sig ind i, hvad det vil sige at have hund, før de anskaffer sig en. De ser en sød hvalp på nettet og tænker mere på dens store brune øjne end på, hvor meget pasning, motion og stimulering, den kræver. Og det kan ende helt galt,«siger dyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforening, Karina Ryborg til avisen.

Den Danske Dyrlægeforening, Fødevarestyrelsen, Dansk Kennel Klub og Dyrenes Beskyttelse anslår, at op mod 12.000 raske hunde aflives hvert år og er gået sammen om en kampagne, der giver kommende hundeejere gode råd til, hvilke overvejelser de bør gøre sig, før de køber en firbenet pelsven. ’Klar til Hund', hedder initiativet, der skal få hundeglade øjne op for, at det kræver både tid, tålmodighed og penge at være en god ejer.

»Der er for meget køb-og-smid-væk-kultur i Danmark, det ser vi her hver eneste dag. For eksempel er det tankevækkende, hvor mange der kommer og skiller sig af med deres hund lige op til sommerferien. De fleste køber en hund, fordi de forestiller sig et glansbillede, hvor det er hyggeligt og dejligt, og hunden er velfungerende og glad for andre. Men det kræver et stykke arbejde. Man kan ikke bare købe en aktiv hund og så regne med, at alt går af sig selv, uden at træne den og stimulere den. Så risikerer man at ende med en hund, der gør konstant, splitter hjemmet ad eller river din skulder af led, hver gang I er ude at gå,« siger leder hos Dyrenes Beskyttelses dyreinternat på Fyn Lene Frahm til Politiken.