Tusindvis af danskere bekæmper terrorlov

Mange tusinde danskere har hentet software fra IT-Politisk Forenings hjemmeside. Softwaren forhindrer myndighederne i at følge bevægelser på nettet, sådan som de vil begynde på fra september.

Når du læser Berlingske.dk, ser på storbarmede blondiner, leder efter oplysninger om al-Qaeda eller opskrifter på bomber, så risikerer du, at politiet er med på en kigger.

Fra september skal internetudbydere ifølge regeringens såkaldte terrorpakke begynde at registrere danskernes klik og bevægelser på internettet, og de oplysninger skal politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) have adgang til. Men mange tusinde danskere vil ikke finde sig i at blive overvåget på internettet, og derfor installerer de software på deres computere, så myndighederne ikke kigger med over skuldrene.

Softwaren får de bl.a. fra IT-Politisk Forening, der er så skeptisk over for myndighedernes plan, at den tilbyder danskerne at downloade en CD med softwaren lovligt og gratis på foreningens hjemmeside.

CDen indeholder programmer, som forhindrer myndighederne i at følge ip-telefoni, holde øje med surfmønstre og registrere emailkorrespondance.

Det tilbud har over 20.000 danskere ifølge foreningen benyttet sig af i løbet af få uger, ligesom CDen er blevet produceret i 12.000 eksemplarer og udsendt med it-fagbladet Prosabladet. Dertil kommer, at bladet har fået produceret yderligere 1.000 eksemplarer af CDen.

Foreningens næstformand, Niels Elgaard Larsen, er overrasket over den store interesse.

»Men det viser, at mange er bekymrede for privatlivets fred. De ønsker ikke et Big Brother-samfund. De ønsker at beskytte sig mod overvågning,« siger han:

»Det skal ikke være sådan, at fordi man er i kontakt med nogen, der kender nogen, der kender nogen, der har været i kontakt med f.eks. de mistænkte i terrorsagen på Fyn, at så kommer man i politiets søgelys. Det er at mistænkeliggøre folk unødigt.«

Justitsminister Lene Espersen (K) har tidligere sagt, at hun har »svært ved at se det ædle formål med CDen«, og at myndighederne kun kan få adgang til oplysningerne med dommerkendelser. Altså har internetbrugere med rent mel i posen ifølge ministeren intet at frygte.

IT-Politisk Forening afviser, at CDen kan hjælpe terrorister og andre kriminelle, der ikke vil overvåges af myndighederne. Programmerne har nemlig længe været frit tilgængelige på internettet.

Foreningen mener i stedet, at CDen beviser, hvor let det er at omgås den telelogning, som internetudbyderne er forpligtede til at foretage.