Tusinder vil stoppe Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir opfordrer til væbnet vold i en invitation til et debatmøde i januar. En Facebook-gruppe vil sende den intolerante forening ud af landet og demonstrerer nu mod mødet.

Hizb ut-Tahrir holder debatmøde i 21. januar i Den Sorte Diamant og har i den forbindelse udsendt en invitation, hvor de opfordrer til væbnet vold. En Facebook-gruppe er stærk modstander af Hizb ut-Tahrir og vil demonstrere ved debatmødet i januar. Her et billede fra Hizb Ut-Tahrirs konference i Bella Centret i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I januar afholder Hizb ut-Tahrir et debatmøde, hvor foreningen blandt andet vil "sætte fokus på pligten til væbnet modstand for muslimerne i Afghanistan og omegn".

Flere politikere har allerede udtrykt deres bekymring over foreningen og vil have justitsministeren til at vurdere, om Hizb ut-Tahrirs invitation til mødet er i overensstemmelse med grundloven.

LÆS OGSÅ:
Veteraner: Hizb-ut-Tahrir bør interneres

En dansk Facebook-gruppe med næsten 3.000 medlemmer vil nu også vise sin foragt for Hizb ut-Tahrir og opfordrer til at demonstrere mod foreningen uden for Den Sorte Diamant, hvor mødet finder sted 21. januar.

- Vi bør stille os op med nogle flybilletter ved Diamanten, for Hizb ut-Tahrir skal væk. De repræsenterer nogle værdier, som er så anderledes, end de værdier vi kender i Danmark, siger stifteren af Facebookgruppen "Stop Hizb ut-Tahrir", Theis Molin.

De udser sig deres fjender
Facebook-stifteren arbejder til daglig som dokumentarfilmsinstruktør og har sat gang i debatten om Hizb ut-Tahrir, fordi han på egen krop har oplevet foreningen intolerance.

- Da de holdt deres konference i oktober, kom en Hizb ut-Tahrir-vagt hen og tog mig i armen, fordi han ikke ville have, at jeg demonstrerede. Det blev så slemt, at jeg blev nødt til at hive mit pressekort frem for at beskytte mig, siger Theis Molin.

Han er overbevist om, at han løber en risiko både ved at have stiftet Facebook-gruppen og demonstrere mod foreningen, men nogen skal jo gøre noget, siger han.

LÆS OGSÅ: Hizb ut-Tahrir opfordrer til væbnet kamp

- Folk vil ikke stille op, for når man demonstrerer mod HIzb ut-Tahrir, føler man sig intimideret. Det er, som om man bliver noteret, og de udser sig deres fjender. Det er mit håb, at flere vil stille op og demonstrere mod foreningen, for hvis der er mange, kan de ikke røre folk, siger han.

Han opfordrer kendte politikere til at møde op og demonstrere i stedet for bare at tale om deres utilfredshed med foreningen. Flere politikere ville ifølge Theis Molin tiltrække ekstra opmærksomhed.

Er imod homoseksuelle og jøder
Hizb ut-Tahrir er ifølge Theis Molin en ekstremt intolerant og racistisk organisation, som udbreder en forkvaklet form for sexisme. Selv bor han på Nørrebro, hvor foreningens udbredelse er størst, og hans indtryk er, at hverken homoseksuelle eller jøder er velkomne i bydelen.

- De er imod alle, der ikke går ind for det, de tror på. Derfor bør man give dem et favorabelt tilbud om at flytte til et land, hvor man lytter til deres værdier og så nogle penge til en repatrieringsordning. Og det er sagt med al den kærlighed, jeg har til alle de andre indvandrere i det her land, som jo skal have en chance og ikke bør lide under, at der findes ekstreme typer, som skræmmer folk, siger Theis Molin.

Han har overvejet at lukke Facebook-gruppen, fordi det måske er for farligt at holde den åben. Han har også tænkt på at flytte fra Nørrebro af frygt for, hvilke konsekvenser en stærk modstand mod Hizb ut-Tahrir kan have.

Indtil videre har han valgt at blive, for han vil ikke finde sig i, at foreningens holdninger smitter af på resten af samfundet.

- Det holder ikke. Der skal stå nogen og sige fra, ellers svigter vi andre mindretal i Danmark og vores demokrati og frihed. Hvis man vil starte et sted, bør man starte med at møde op til demonstrationen, siger han.