Tusinder samlet til fakkeloptog i København: »Vi prøver at råbe verdenssamfundet op«

Tusindvis af danskere landet over mødtes onsdag aften til demonstration mod krigen i Aleppo og med støtte til de mange civile ofre. »Nu prøver vi at råbe verdenssamfundet op«, forklarer journalisten Nagieb Khaja.

Fakkeloptog på Christiansborg Slotsplads for Aleppos ofre. Den syriske by har været hårdt ramt af borgerkrigen i landet og netop nu rykker regeringens tropper ind i den hidtil belejrede by. Meldinger om henrettelser og civile, der bliver skudt på stedet, er sluppet ud fra området. . (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Christiansborg Slotsplads var onsdag aften lyst op af hundredvis af fakler i en demonstration mod bombardementerne i den syriske storby Aleppo, ligesom  danskere stimlede sammen i en række andre byer som Århus, Odense og Roskilde.

Demonstrationen i København var arrangeret af den syriske menneskerettighedsaktivist og læge Haifa Awaad og Mellemfolkeligt Samvirke med blandt andre den tidligere formand for FNs Generalforsamling, Mogens Lykketoft (S) på talerlisten - og musik med Shaka Loveless og Isam B.

En anden taler var dokumentarristen Nagieb Khaja, som er en af de få journalister, der selv har set og oplevet det krigshærgede Aleppo på egen hånd. Han har været der tre gange - senest for et år siden.

»Det er enormt vigtigt at skabe opmærksomhed om det, fordi det er den største humanitære katastrofe de seneste mange år. Nu prøver vi at råbe verdenssamfundet op, fordi de skal skride ind og beskytte disse mennesker,« fortæller Nagieb Khaja.

Situationen i Aleppo har udviklet sig drastisk, og store civile grupper er fanget i krigens rædsler i et inferno af bombardementer og kampe mellem det russisk-støttede syriske militær, og de trængte oprørsgrupper. Civile er spærret inde i byen, og der venter mange af dem en grum skæbne, selvom de måtte overleve bombardementerne, forklarer Nagieb Khaja.

»Situationen er frygtelig. Det er ikke kun militante, som risikerer at blive tilfangetaget og dræbt af regimet, men også civile og særligt personer, som opererer for nødhjælpsorganisationer og har dokumenteret regimets overgreb. De bliver set som oprørernes forlængede arm,« siger Nagieb Khaja, der har haft kontakt til personer i det østlige Aleppo.

Han vil gerne vise de civile i området, at de ikke bliver glemt.

»Vi håber, at denne demonstration forhåbentlig kan skabe opmærksomhed, så vi kan få skrabet penge sammen til de humanitære organisationer, der opererer i de oprørskontrollerede områder, der er de hårdest ramte. Vi har ikke set en lignende brutal kampagne mod en civilbefolkning siden 1990erne,« siger han.